V Izraeli se celé naší rodině prohloubil odpor ke zlu a násilí, říká zpravodaj České televize Jakub Szántó

3. srpen 2020

Když bylo Jakubovi Szántó patnáct, vzal ho kamarád na koncert skupiny Guns N’ Roses. Od té doby je fanouškem tvrdého rocku, což se obtisklo i do výběru hudby pro Vizitku. S Markétou Kaňkovou v ní ale mluvil hlavně o svých postřezích ze života v Izraeli, o náhledu na izraelsko-palestinský konflikt i o tom, proč se těší, až na Letní filmové škole uvidí film Tel Aviv v plamenech.

U řeky Zambezi za zvuků vydávaných hrochy a slony začal Jakub Szántó loni v červnu psát knihu pojmenovanou Z Izrastiny s láskou. Vyjde letos na podzim a vystudovaný historik a někdejší zahraniční zpravodaj České televize Szántó v ní čtenářům předloží svůj pohled na Blízký východ, podpořený dvacetiletým profesním zájmem o region a pětiletým pobytem v izraelském Tel Avivu. Na rozdíl od předchozí knížky Za oponou války se tentokrát nepouští do vzpomínek na vypjaté okamžiky, jež jako reportér na Blízkém východě zažil, ale zaměřuje se na otázku identity a lidských příběhů.

Píšu o tom, co je Izrael a co Palestina. Mou ambicí bylo, aby lidi pochopili, že není třeba vybrat si jen jednu stranu, že, podobně jako třeba po válce v Jugoslávii, je možné mít rád strany obě.
Jakub Szántó

Konflikt mezi Palestinou a Izraelem nepovažuje za náboženský, nýbrž národností. „Dva národy si nárokují stejné území. Není v jejich moci se toho druhého zbavit, jsou zkrátka odsouzeny žít vedle sebe žít. Je proto třeba, aby se tamní vůdci domluvili, jak to po technické stránce provést. Ať si třeba sednou s tužkou a gumou nad mapu, namalují hranice a určí jejich prostupnost. Myslím si, že to je možné, jde jen o ochotu a kompromis.“

Čtěte také

Na pozici blízkovýchodního zpravodaje působil Jakub Szántó pět let, což je o rok déle, než bývá v České televizi zvykem. V Tel Avivu žil se svou ženou, v současné době dramaturgyní TV Nova, a dvěma malými syny. Na dobu strávenou daleko od domova bez pravidelné pomoci babiček a dědečků vzpomíná jako na stmelující. „Ačkoliv to bylo někdy fyzicky i psychicky velmi těžké, hodnoty se mi asi nijak zásadně neproměnily. Akorát se nám všem prohloubil odpor ke zlu a násilí.“

Místo, kde se daří životu

Ambicí Jakuba Szántó bylo představit Izrael jako místo, kde se kromě konfliktu daří také úplně obyčejnému životu, byť komplikovanému obrovskou mírou byrokracie a také asertivitou hraničící s nerudností. Ta je však podle hosta Vizitky zapříčiněná nákladností tamního života a s tím spojenou nutností se pořádně ohánět. Jestliže po návratu domů mu byla úlevou česká zdvořilost, po moři, světlu a dobrém jídle se mu stále stýská.

V roce 2019 získal Jakub Szántó cenu čtenářů Magnesia Litera za knihu Za oponou války

Na Izrael, respektive na izraelskou kinematografii, se letos zaměří i Letní filmová škola v Uherském Hradišti. Hostem bude i Jakub Szántó: potkat ho můžete na čtení z knížky Z Izrastiny s láskou (8. 8.) anebo na diskusi se spisovatelem, novinářem a dramatikem Tuviou Tenenbomem (9. 8.). Mluvit spolu budou o soužití Izraelců a Palestinců, což je i hlavní téma jednoho z promítaných snímků, komedie Tel Aviv v plamenech. „Navazuje na linii filmů ze sedmdesátých let, kdy se v Izraeli točily komedie o střetu odlišných kultur. To mi vyhovuje, Izraelci bláznivé komedie dělat umí,“ konstatuje Szántó.

Kterou z krizí na Blízkém východě prožíval Jakub Szántó nejsilněji a jak hodnotí práci svého nástupce na postu blízkovýchodního zpravodaje Davida Borka? Poslechněte si celou Vizitku.


Spustit audio