V Japonsku zahynuli dva lidé při rituálu sjíždění hory na kládě

10. květen 2010

V Japonsku končí náboženské slavnosti Onbašira. Nejnebezpečnější částí rituálu je sjíždění kopce na obrovských jedlových kmenech. O víkendu při něm zahynuli dva muži. Stalo se tak až při vztyčování kmenů u místní svatyně.

Rituál se koná každých šest let a jeho tradice údajně sahá až do 9. století. „Jedná se o slavnosti v jedněch z nejstarších šintoistických svatyní v Japonsku, v prefektuře Nagano. Zde se ten svátek vztyčování sloupů váže k tradici obnovy jednotlivých součástí svatyně,“ přiblížil v pořadu Stalo se dnes ředitel Ústavu dálného východu UK, japanolog Jan Sýkora.

Doplnil, že svatyně se skládá ze čtyř menších a v každém z jejích rohů jsou čtyři sloupy. „Jednou za šest let se tedy v horách vyhlédne 16 obrovských stromů, které jsou pak za pomoci několika desítek tisíc lidí na provazech taženy dolu do údolí. A závěrečnou část cesty se mladíci vyhoupnou na ty kmeny a sjíždějí na kládě,“ uvedl.

Druhá část rituálu se pak koná v průběhu května a spočívá ve vztyčení 16 sloupů přímo v prostoru svatyně. „Všechno se opět dělá ručně, pomocí provazů. Jednotliví pomocníci visí na kmeni do poslední chvíle a tentokrát v závěrečné fázi někteří z nich odpadli ze vztyčovaných sloupů a došlo k úmrtí,“ přiblížil japanolog.

Co se týče postoje japonských úřadů k těmto aktivitám, podle Sýkory se je nikdy nepokusily regulovat, protože obřady jsou jednak náboženské a zároveň představují proces utužování komunity.

„Spíše se snaží instruovat účastníky, aby například nekonzumovali alkohol, protože to bývá součástí obřadu, kdy má alkohol napomoci k určité extázi,“ řekl ředitel Ústavu Dálného východu Univerzity Karlovy Jan Sýkora.

Spustit audio