V Kanadě o Vánocích uvidíte obří ledové sochy

4. leden 2015

Vánoce v Kanadě jsou hodně podobné Vánocům ve Spojených státech amerických. Ale ne úplně, záleží na tom, kde člověk bydlí.

Kanada je druhý největší stát na světě (po Rusku) a po objevení Ameriky v roce 1492 se do ní přistěhovali lidé z různých zemí Evropy a přivezli si svoje vánoční tradice. V Kanadě je nejvíc Angličanů a Francouzů. Před objevením Ameriky tam sídlili Indiáni a Eskymáci.

Kanada má 10 provincií a v každé udržují trochu jiné vánoční zvyky. Tak třeba ve městě Labrador, které je v provincii Newfoundland, probíhá soutěž ve vánoční výzdobě a lidé mají na zahradě obří ledové sochy. Neroztají, protože v Kanadě je v zimě i -20 stupňů Celsia.

Zatímco jinde v Kanadě jedí k slavnostní večeři šunku a krocana, v Novém Skotsku si obyvatelé pochutnávají na humrech a krevetách.

Ve většině kanadských provincií naděluje dárky 25. prosince Santa Claus. Jezdí se spřežením devíti sobů. Nejmenší z nich je sob Rudolf. Má červený nos a ostatní se mu kvůli němu posmívali. Ale jednou byla mlha a Santa Claus si ho vybral, aby mu vedl spřežení úplně vepředu, protože jeho nos svítil jako mlhovka. A od té doby ho všichni sobové měli rádi.

V provincii Québec žijí hlavně Francouzi a těm nosí dárky 24. prosince krbovým komínem Père Noël. Do vánočního koláče v Québecu zapékají fazoli, a kdo ji najde, stává se králem nebo královnou. Samozřejmě jenom jako.

Spustit audio