V Kostarice si můžete o Vánocích zaplavat

31. prosinec 2014

Kostarika leží ve Střední Americe, je tam teplo a o Vánocích si klidně můžete zaplavat v moři. Dárečky ale taky nosí Ježíšek stejně jako nám.

V Kostarice se mluví španělsky a Ježíškovi se tu říká Niño Dios. Dárečky nosí v noci z 24. na 25. prosince. Dary dětem přinášejí i Tři králové. Děti pro jejich velbloudy dávají ven krabičky s trávou.

Vánoční stromeček je většinou cypřiš, a protože v Kostarice není sníh, natírají si ho na bílo. Na výrobu adventních věnců používají Kostaričané větvičky cypřiše a bobulky kávovníku. A v obývacím pokoji si staví betlém.

K štědrovečerní večeři se podávají tortilly plněné grilovaným kuřecím nebo vepřovým masem. Jedí se i čerstvé vinné hrozny a jablka nebo prasečí nožička.

O půlnoci se chodí na mši, která trvá až do rána a říká se jí kohoutí mše. Oblíbený je taky noční průvod městem s tisíci vánočními světly.

Kostarika španělsky znamená „bohaté pobřeží“, protože tady španělští dobyvatelé objevili obrovské množství zlata, které se tu dodnes těží. Na Kostarice je přes 600 činných sopek, kávovníkové plantáže i deštný prales.

Spustit audio