V létě je na místě pozměnit jídelníček a některým pokrmům se raději zcela vyhnout

2. srpen 2023

V létě je lepší pozměnit jídelníček tak, abychom snížili riziko infekce a podpořili zažívání. A hlavně, abychom neriskovali, že se daná pochutina, na kterou se těšíme, stačí zkazit, než se ke konzumaci v klidu posadíme. Zásada proto zní – vyhnout se majonézám a jíst jen to, co projde ohněm a varem.

Na dovolené je nutné hlídat jídelníček ať už v Čechách nebo v zahraničí. Pozornost je na místě především v hotelech, kde jsou bohaté švédské stoly a velký výběr. To přímo svádí ochutnávat vše.

Pozor na různé rizikové kombinace typu třešně a kyselé mléko. To je pak otázka toho, jak má kdo citlivý žaludek a co snese. Všeobecně je dobré držet zásadního se pravidla – jíst pouze to, co prošlo ohněm nebo varem.

Některá jídla ani nezkoušejte

Pokud je velké horko, je lepší nejíst pokrmy s majonézou a nic, co by se mohlo zkazit. Rozhodně je lepší ani neochutnávat pokrmy, které nebyly pořádně propečené nebo uvařené, aby nemohlo dojít k infekci, která by vám dovolenou velmi zkazila. To se týká i syrových nebo špatně umytých potravin. Při konzumaci těchto pokrmů by mohlo dojít k rychlé infekci E.coli bakterií – salmonely, shigelly nebo z rodu campylobacter a jejich příbuzných…

První pomoc v kabelce

Určitě si sebou na dovolenou přibalte jako první pomoc živočišné uhlí, které se hodí vždy, když se zvedá žaludek nebo máte průjem. Pokud jedete do nějaké exotické země, kde mají se zažívacími problémy turistů už své zkušenosti, určitě vám na místě hned po příjezdu poradí, jakým místním pokrmům se vyhnout a případně jaké léky na ně zabírají. Pro zažívací problémy ale nemusíte jezdit daleko. Stačí grilování na zahradě, a pokud si nedáte pozor, budete doma v lékárně hledat živočišné uhlí také.

Grilování si můžete užít i bez nepříjemných následků

Léto je období posezení na zahradách. Grilování a barbecue je příjemnou společenskou akcí s přáteli nebo s rodinou, na kterou většinou všichni rádi vzpomínají. Tedy pokud dodržíte všechna pravidla. I tady je nutné myslet na stejné zásady - vyhnout se hlavně omáčkám a dresinkům s majonézou. V létě je horko i ve stínu a majonéza, ve které jsou přidaná syrová vejce, se může zkazit neuvěřitelně rychle.

Při grilování je také nutné dávat pozor na maso. Nejen, abyste ho nepřipálili, ale abyste ho hlavně dobře propekli. Problémem je především kuřecí maso, které může být zdrojem infekce salmonely. Dobře si ohlídejte okolí kostí, kde může při nedostatečném propečení maso zůstat syrové nebo polosyrové. Tato místa se na grilu špatně propékají a mohou způsobit nepříjemné následky.

Spustit audio

Související