V Liberci mají fotbalový stadion vytesaný do skalního masivu a s cyklostezkou v tribuně

8. říjen 2021

Stadion U Nisy, na kterém hraje svá ligová utkání Slovan Liberec, nabízí mnoho zajímavostí. Stadionem projíždí cyklisté, skalní masiv doslova objímá hlavní tribunu a fanoušci by do kotle neměli chodit s hokejovým dresem libereckých tygrů.

Martinovi Minhovi se v Liberci líbilo. Moderní stadion, který zažil velká evropská utkání a nabízí blízký kontakt fanoušků a hráčů, mu přiblížil Tomáš Čarnogurský. Ukázal mu také dlouhé a strmé schodiště do tiskového centra, které musí po zápase vystoupat hráči hostujícího mužstva a za odměnu tu zrovna není.

Co uslyšíte v tomto podcastu?

  • Během prohlídky stadionu s Tomášem Čarnogurským z marketingového a obchodního oddělení Slovanu narazíme na skalní masiv, do kterého je hlavní tribuna doslova vtesána nebo na cyklostezku, která vede protilehlou tribunou. 
  • Legenda Tomáš Janů, který jako hráč získal se Slovanem tři ligové tituly, zavzpomíná na rivalitu s Jabloncem a na slavné zápasy.
  • Velký fanoušek Slovanu Marek Dlouhý tvrdí, že na fotbal chodí kvůli atmosféře, kamarádům a fotbalu. Dále zavzpomíná na památné výjezdy např. na pohárové utkání do Liverpoolu. 
  • Dozvíte se zajímavosti z historie klubu a samotného stadionu. 

Z historie stadionu

Stadion u Nisy byl postaven v roce 1933 a stal se domovem českého klubu Slavia Liberec, která se později společně s Tatranem spojila do nového oddílu Jiskry a následně v roce 1958 právě do Slovanu Liberec. Původně se stadionu říkalo „Pod chudobincem“, protože nad současnou hlavní tribunou býval chudobinec dnešní Domov mládeže. Stadion u Nisy, ale nebyl vždy hlavním domovem fotbalistů Slovanu. Několikrát ve své historii museli využít azylu na Městském stadionu, protože se buď rekonstruoval nebo nevyhovoval podmínkám soutěže.  

Multimediální prohlídku stadionu si můžete užít zde.

Současná podoba stadionu vznikala od konce první poloviny devadesátých let, kdy byla odbourána velká část skalního masivu a do něj vestavěna hlavní tribuna pro více než dva tisíce diváků. Dále pak následovaly další rekonstrukce a výstavba tribun za brankami. Především pro sezónu 2001/2002 byla otevřena podélná severní tribuna a tím se ustálila současná kapacita stadionu na necelých deset tisíc diváků.

Stadion u Nisy nabízí několik zajímavostí, které rozhodně stojí za pozornost. Z jedné strany je v těsném sousedství řeky Nisy, která stadion občas poškádlí velkou vodou. V tomto prostoru také vede přes severní tribunu cyklostezka. Ovšem mnohem zajímavější situace je na protější hlavní tribuně. Ta je vetkaná do skalního masivu, který ji doslova objímá. Zatímco pro diváky je to zajímavý vizuální zážitek, pro návštěvníky tiskových konferencí se nabízí naprosto bizarní výhled z oken

Tomáš Janů získal s Libercem tři ligové tituly

Tomáš Janů jako hráč získal se Slovanem tři ligové tituly a v Liberci až na krátké hostování v Ústí strávil šestnáct let. Nyní je ve Slovanu patronem Akademie mládeže a zároveň se na výchově mladých fotbalistů aktivně podílí.

Na stadionu prožil hned několik emotivních momentů. „Když šlo o všechno, tak to byl zápas s Plzní. Hráli jsme o titul a určitě to byl jeden z těch nejnáročnějších duelů. Už před zápasem jsme počítali body, skóre a najednou to bylo v 80. minutě 0:0,“ vzpomíná bývalý obránce na zisk titulu v roce 2012.

„Fanoušci jsou tady užašasní. Pamatuji si pár zápasů, kdy jsme hráli tragicky, byli jsme na facku a stalo se jen jednou, ž přišli k autobusu a chtěli ho rozbít. Nikdy s nimi nebyl problém. Jsou úžasní. Nejsou jich miliony, ale ti věrní vždy přijeli,“ popisuje Tomáš Janů.

3D model stadionu

  • Kapacita: 9 900

  • Otevřen: 1934

3D vizualizace: Marek Vybíral

Kvíz: vyzkoušejte si své znalosti o Slovanu Liberec a stadionu U Nisy!

Omalovánky

Chcete si doma užít zábavu? Stáhněte si omalovánky s tematikou klubu a stadionu. 

Podcastová série Stadiony s Martinem Minhou

Podcast Stadiony s Martinem Minhou

Podcastová série Stadiony s Martinem Minhou přináší unikátní příběhy fotbalových stadionů. Šestnáct dílů nabízí posluchačům prohlídky stadionů včetně míst, kam se běžný fanoušek nedostane. Rozhovory s legendou připomínají ty největší zážitky spojené s klubem a stadionem. Fanoušci v emotivních rozhovorech pak přináší svůj pohled, proč fotbalový stánek jejich klubu je tím nejlepším místem na zemi. Vše je doplněno o zajímavosti z historie a nechybí ani krátký osobní pohled na stadiony od moderátorů O2 TV Sport.

Podcastvou sérii a multimediální prohlídky najdete na sport.rozhlas.cz/stadiony.

Spustit audio

Související