V médiích chybí pohled na romskou střední vrstvu, říká Vera Lacková. Její dokument o pradědovi partyzánovi sklízí na festivalech úspěchy

9. listopad 2021

Narodila se v Handlové, studovala v Brně a aktuálně žije s rodinou ve Vídni. Založila společnost Media Voice a skrz svou novinářskou a dokumentární práci poukazuje na témata, která jsou pro ni jako pro Romku důležitá. Jejím nejnovějším počinem je film Jak jsem se stala partyzánkou. Na půdorysu příběhu jejího pradědy vypráví o Romech, kteří ve válce padli za vlast a později padli v úplné zapomnění.

Média šla Vera Lacková studovat v domnění, že se z ní stane novinářka. Když ale zblízka poznala sílu kamery, rozhodla se, že svět okolo sebe zkusí ovlivnit skrz filmy, dokumenty a nejrůznější osvětové spoty. Její nejnovější snímek má název Jak jsem se stala partyzánkou a Lacková v něm jde po stopách svého pradědečka, jenž se za druhé světové války aktivně angažoval v romském protifašistickém odboji.

Vera Lacková ve filmu Ako som sa stala partyzánkou

O pradědově odvážném příběhu se dozvěděla od babičky, která Veru vychovala; svou matku nikdy nepoznala a otec jí jako malé holce zemřel. „Doteď se vědělo akorát tak to, že Romové byli válečnými oběťmi, oproti židovskému holokaustu se o tom ale tolik nemluví. A účast Romů v odboji je úplně neznámá kapitola. Babičce jsem před smrtí dala slib, že to téma dostanu zpět do kolektivní paměti,“ vysvětluje mezi řádky i genezi názvu snímku. Svou práci totiž vnímá jako svého druhu boj za zlepšení povědomí toho, co slovenští Romové udělali pro návrat svobody a demokracie.

Do českých kin jde film 11. listopadu, za sebou už má ale projekce na jihlavském festivalu, na Slovensku i v Německu, kde na festivalu GoEast získal ocenění a měl by se také dostat do škol jako výukový materiál. Právě to je jedním z cílů Very Lackové, ráda by skrz něj s historií a jejími přesahy do současnosti seznámila školáky. Byla by také ráda, kdyby se touto kapitolou začali hlouběji zabývat i historici.

Chystá se dokument o romském čarodějnictví

Jedním z výstupů jejího vlastního bádání je také výstava, kterou u příležitosti 75. výročí konce války uspořádala v Múzeu SNP v Banské Bystrici. Těší ji, že o projektu se ve svém projevu zmínila i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Ve Vizitce Vera Lacková mluvila také o své agentuře Media Voice, skrz kterou se snaží měnit mainstreamový pohled na Romy, a pochválila práci organizace Romea, jež se romským tématům věnuje dlouhodobě. K zobrazování Romů v médiích má ale na obecné rovině několik poznámek. „V médiích se často mluví například o Romech žijících v osadách, ale to je hrozně málo. Chybí pohled na obyčejnou střední vrstvu, která se snaží být součástí společnosti.“

Vera Lacková

V současné době už Vera Lacková chystá další dva filmové projekty. Zblízka se chce podívat na významnou romskou spisovatelku Elenu Lackovou, která by letos oslavila sté narozeniny, a také na fenomén romského čarodějnictví. Zapojit se mohou i posluchači Vltavy: tým Very Lackové hledá dobrovolníky, které zajímá, jak to v budoucnu bude s jejich láskou či prací.

Spustit audio

Související