V Ostravě padne rozsudek v kauze žhářského útoku v Bedřišce

10. prosinec 2010

U krajského soudu dnes padne verdikt v kauze žhářského útoku v ostravské kolonii Bedřiška. Zápalnou láhev měli do domku romské rodiny hodit jejich sousedé - matka se synem, oba čelí žalobě z pokusu o vraždu. Dnes na rozsudek otevře poprvé soudkyně dveře jednací síně veřejnosti. Dosud to nemohla udělat, protože v době činu chlapci ještě nebylo osmnáct let a ze zákona musel být proces neveřejný.

Dosud neznámá Bedřiška se stala celostátně proslulou. Letos v dubnu dopadla láhev naplněná éterem do domku romské rodiny Podraných. Hořet nezačala, ale všechny kolem to pořádně vyděsilo:

„Máme strach. Není to legrace. Teď máte žít leda ve strachu,“ říkají členové rodiny Podraných. Také další obyvatelé kolonie se obávají, aby se útoky neopakovaly - místní romští muži plánovali hlídky domobrany. Policie sem posílala hlídky, jedné z nich vykradli zloději přímo v Bedřišce služební auto.

Nakonec podezření padlo na sousedy napadené rodiny. Policisté je přijeli zatknout 20. dubna nad ránem. „Přeskočili plot a všechny ne sebrali. Každému dali pouta,“ vypráví jeden ze svědků.

Spustit audio
autoři: ada , Lucie Maňourová , Michaela Vydrová