V Pardubické nemocnici má vzniknout parkovací dům pro 600 aut

4. červenec 2018 07:20

Pardubický kraj má v plánu postavit do dvou let v pardubické nemocnici parkovací dům. Ten by měl vyřešit nedostatek parkovacích míst pro personál i návštěvníky. S novými parkovacími místy sice počítá i společnosti Linkcity, která chce zastavět sousední areál bývalé Tesly Kyjevská, to ale může trvat dlouho.

Přímo v areálu nemocnice sice jsou parkovací místa, ale je jich málo, nestačí už ani pro nemocniční personál, natož pro návštěvníky. Ti proto často stojí podél ulice Kyjevská, což komplikuje průjezd. I samotní obyvatelé přilehlé městské části Pardubičky si často stěžují na to, že sami nemají kde zaparkovat, protože jim u domu stojí auta těch, kteří přijeli do nemocnice.

Parkovací dům by měl být přímo za vjezdem do nemocnice, na místě stávajícího bezplatného parkoviště pro asi 100 aut, tato stání by zanikla stejně jako dalších 90 neplacených parkovacích míst podél ulice Kyjevská.

Pardubice chtějí regulovat parkování u univerzity

Parkování (ilustrační foto)

Pardubice připravují změny v parkování na sídlištích Cihelna a Stavařov, kromě bytových domů tam je univerzitní kampus a dvě střední školy.

„Počítáme, že celá kapacita parkovacího domu bude 585 míst, nicméně některá stavbou zaniknou, ale přibyde jich 390. Předpokládáme, že v určitém režimu zde budou parkovat i zaměstnanci nemocnice,“ doplnil hejtman Martin Netolický (ČSSD).

Parkovací dům má být několikapodlažní s minimem překážek a sloupů, aby to bylo pro řidiče co nejjednodušší. Odhadovaná cena je přes 170 milionů s tím, že kraj jedná i s radnicí o finanční spoluúčasti. Primátor Martin Charvát z (ANO) řekl, že iniciativu kraje vítá i přesto, že nová parkovací místa možná i s parkovacím domem mají vzniknout přestavbou Tesly Kyjevská, to ale může trvat dlouho. Navíc právě z výnosu z prodeje tohoto areálu může město na krajskou stavbu přispět. Ještě jen dodám, že stavba by mohla začít v roce 2020.

Spustit audio