V Přelouči pracují na protipovodňových opatřeních, město kvůli tomu zavřelo část parku

27. únor 2023 15:15

Práce na výstavbě protipovodňových opatření v městském parku v Přelouči postoupily do další etapy. Dělníci se pouští do obnovy starých mostků přes místní tok Švarcava, který územím protéká. Ode dneška proto musí místní počítat s tím, že je z bezpečnostních důvodů do části parku zakázaný vstup.

Zákaz vstupu do parku platí ode dneška až do konce května, podle radnice se ale týká jen spodní části parku ohraničené na jedné straně potokem Švarcava, na druhé straně městskými sportovišti. Už od loňska je v této části rozkopaná příjezdová cesta, ve Sportovní ulici totiž dělá VaK zkapacitnění kanalizace a teď nově začíná jiná firma předělávat v parku na Švarcavě mostky, spojující spodní a horní část parku. Přes tu horní část by se ale lidé měli dostat bez problémů z centra města směrem k Labi.    

Kudy k městským sportovištím?

Protože je teď ulice Sportovní zavřená, je tam zřízená náhradní trasa pro pěší. Vede přes areál fotbalového stadionu kolem tribuny, za sousedními tenisovými kurty se potom stáčí k hokejbalové a ragbyové ploše. Je to zároveň i možná přístupová cesta pro návštěvníky zimní ledové plochy. Pokud ale někdo přijede autem, je asi nejlepší ho odstavit v nedaleké nákupní zóně a zbytek cesty dojít pešky.

Čtěte také

Přestavba mostků je součástí výstavby protipovodňových opatření za desítky milionů korun v městském parku právě na potoce Švarcava. Ten sice vypadá neškodně, ale za přívalových dešťů se umí rozvodnit a vylévat do okolí. A napomáhají tomu i nízké mostky, které za lokálních povodní fungují jako jakýsi špunt.

Když se o most zastaví naplavený materiál, voda neodtéká do blízkého Labe, ale rozleje se mimo koryto. S tím souvisí i přestavba kanalizace v městském parku, z níž při lokálních záplavách unikaly splašky do okolí. To by měla vyřešit větší kapacita kanalizačních trubek a i na tom se právě pracuje.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související