V řadě měst a obcí v kraji se mění výše poplatků, například za svoz odpadu nebo vodné a stočné

3. leden 2024 07:42

Od Nového roku se změnila řada věcí - řidičům začal platit nový bodový systém, na finančních úřadech nás čeká nová podoba daně z nemovitosti, lidé, pracující na dohodu mají nově nárok na dovolenou a podobně. A jako každoročně se i tentokrát v řadě měst mění výše poplatků měst a obcí, například za svoz odpadu nebo vodné a stočné. 

O poplatcích zjišťoval aktuální informace reportér Tomáš Lörincz. Asi se dá předpokládat, že se ve většině případů poplatky spíš zvyšovaly než snižovaly, že?

Čtěte také

Je to tak, i když i výjimky by se určitě našly. Města a obce ale vnímají ekonomickou realitou a rostoucí náklady a nemohou si dovolit nechat poplatky ve stejné výši. Pokud jde třeba o svoz odpadu, blíží se rok 2030, od kterého už nebude možné skládkování a i svážení odpadu na skládky je čím dál dražší.

Do zdražení vodného a stočného se promítá například inflace nebo očekávané ceny elektřiny, navíc vodárenské společnosti potřebují tvořit rezervu na další opravy a investice, takže realita je tedy taková, že obyvatele Královéhradeckého kraje čeká zase o něco dražší rok, pokud jde o poplatky.

Jsou ty nárůsty výrazné?

Otázkou je, co znamená výrazný nárůst, to každý vnímá trochu jinak. Například v Hořicích zdražili svoz odpadu o polovinu, místo 600 korun tam nově lidé platí 900 korun, což vypadá jako velký nárůst, ale na druhou stranu je to zhruba 80 haléřů denně - a tahle částka se většinou někde najít dá.

Čtěte také

Jenže je tu i druhý pohled, vedle odpadů se zdražují i další věci, když už jsme v těch Hořicích, tak zaplatí víc třeba i za vodu, kterou Vodohospodářská a obchodní společnost Jičín letos zdražila pro všechny své odběratele o víc než 11 korun za metr krychlový, což při průměrné spotřebě kolem 40 kubíků za rok na osobu dělá ve čtyřčlenné domácnosti už bude znát.

Vezmeme-li čtyřčlennou domácnost v Hořicích, tak za dva dospělé a dvě děti zaplatí na odpadech navíc o 900 korun ročně a na vodném vzrostou náklady o víc než 1800 korun za rok. Dražší je třeba i dálkově dodávané teplo z většiny tepláren, takže se obecně dá říct, že průměrná domácnost zaplatí na poplatcích o nižší tisíce korun ročně víc.

Města a obce ale občas zdražují i poplatky, u kterých na první pohled žádné reálné rostoucí náklady nemají - typicky třeba poplatek z pobytu. Proč?

Na výběr peněz z poplatků se nedá dívat jen tak, že se vybrané peníze dají na jednu hromádku a z té se použijí výhradně na pokrytí nákladů souvisejících s danou oblastí. Městské rozpočty potřebují každou korunu už proto, že podstatná část z vybraných peněz jde zase zpátky do údržby a rozvoje města.

Čtěte také

A třeba v Hradci Králové, kde poplatek z pobytu zvýšili z 15 na 40 korun za osobu a den, se peníze vybírané od turistů, nezvyšovaly už několik let, připomíná mluvčí radnice Petr Vinklář. „Tento poplatek byl dosud druhý nejnižší v republice. A nyní bude v podobné výši jako třeba v Liberci, o 10 korun více je to pak ještě například v Karlových Varech nebo v Praze."

„Přibližně polovina vybraných financí z tohoto poplatku, by měla být použita pro zkvalitnění rozvoje cestovního ruchu ve městě a jeho blízkém okolí," dodává mluvčí hradeckého magistrátu Petr Vinklář.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související