V Rakousku byla odstartována předvolební kampaň

5. září 2006

Rakouské politické strany zahájily předvolební kampaň pro své kandidáty do dolní komory parlamentu-Národní rady, kde se budou ucházet 1.října o 183 mandátů. Celkem se do 25. srpna, posledního dne možnosti zapsat se do volebních listin, na tato místa přihlásilo jedenáct politických subjektů, které předstoupí před 6 milionů 100 tisíc voličů.

Největší pozornost je soustředěna na dvě nejsilnější politické strany, lidovou ÖVP a sociálně demokratickou SPÖ, které mají největší naději na účast ve spolkové vládě. Ve vídeňském Prátru odstartovala nositelka bronzové medaile v běhu na l500 metrů v Atlantě zemská lidovecká poslankyně Theresia Kieslová "Rakouskou úspěšnou štafetu" výboru "My pro Schüssela", která bude shromažďovat symbolickou podporu pro současného spolkového kancléře. Ve slavnostní atmosféře zazněl i varovný hlas Clause Raidla, šéfa ocelářského podniku Böhler-Uddeholm směrem k Schüsselovým agitátorům , že "s volebním bojem nesmí nikdy zaznít spokojenost".

V současné době totiž ve spolkové vládě, ve stranické centrále i v parlamentním klubu lidovců vládne nervozita. Ještě na začátku léta se zdálo, že pro lidovce budou parlamentní volby čistě formální záležitostí, která zajistí Wolfgangu Schüsselovi třetí období úřadování ve spolkovém kancléřství. Poslední vývoj událostí však změnil naději na jisté volební vítězství na obavu před porážkou. O tuto radikální změnu se však nezasadily opoziční síly, ale nešikovné kroky lidovců. Série chyb byla zahájena na prvý pohled bezvýznamnou diskusí o účasti cizích ošetřovatelů starých osob v Rakousku. Wolfgang Schüssel, který je ve vlastní straně zvyklý rázně ukončit diskuse, které jsou mu nepříjemné, pouze lapidárně prohlásil , že "neexistuje žádná ošetřovatelská nouze".

Tím však diskuse neskončila, naopak začala nabírat na obrátkách. Zjistilo se totiž, že v minulém roce zemřelá tchyně kancléře měla slovenskou ošetřovatelku, která jako většina cizinců pracovala bez povolení za plat dvě až tři euro za hodinu.

Ještě větším debaklem pro lidovce byla volba generálního ředitele veřejnoprávní rozhlasové a televizní organizace ORF 17.srpna. Až do poslední chvíle se lidovci snažili prosadit znovuzvolení Moniky Lindnerové. Výsledek byl katastrofální, všichni představitelé politických stran v Radě, včetně koaliční nové Haiderovy strany BZÖ v této organizaci hlasovali pro stoupence sociální demokracie Alexandra Wrabetze, který se stal hned v prvním kole generálním ředitelem. Ostrou kritiku za výsledek těchto voleb sklidila od zemských organizací lidovců stranická centrála. Poslanec Ferdinand Maier ji zhodnotil pregnantně slovy : "Vedení prodejny vuřtů na vídeňské městské slavnosti je profesionálněji vybíráno". A jeden z vlivných funkcionářů lidovců přímo prohlásil, že "nimbus neporazitelnosti je pryč".

Na druhé straně dosud koaliční šéf BZÖ (Společenství pro budoucnost Rakouska) Peter Westenthaler byl nadšen, že jeho mocný vládní partner byl v hlasování o generálním řediteli rozhlasu a televize poražen. "Jsme silným faktorem rakouské vnitřní politiky," prohlásil hrdě nástupce Jörga Haidera, i když komentátoři jeho straně nedávají ani naději, že v nadcházejících volbách překročí 4 procentní volební práh do parlamentu.

Předseda sociálních demokratů Alfred Gusenbauer zahájil volební kampaň za účasti solnohradské zemské hejtmanky Gabi Burgstallerové a vídeňského starosty Michaela Häuptla ve vídeňské městské hale. Pod heslem "Přivedeme Rakousko zase do kursu" seznámil za mohutného potlesku tři tisíce účastníků se svými cíli a koncepty nové politiky pro Rakousko. Volby označil za rozhodující mezi těmi, jejichž zájmy se soustřeďují na získání privilegií a námi, kterým Rakousko leží na srdci. Ostrou kritiku vznesl na adresu spolkového kancléře, o kterém prohlásil, že si neláme hlavu starostmi lidí a nikdy nebyl připraven splnit své předvolební sliby.

Proto také sociální demokracie v posledních letech vyhrává jedny zemské volby za druhými a dobyla i takovou baštu lidovců, jako bylo Štýrsko. "My můžeme, my musíme a my změníme kurs Rakouska," uzavřel svůj projev Gusenbauer. Posledním překvapením nové taktiky sociální demokracie je oznámení, že vstupuje do volebního spojenectví s mimoparlamentním liberálním fórem LIF, kterému dá k dispozici jedno poslanecké místo na spolkové listině. Lidovci mohou počítat s maximálním ziskem hlasů kolem 40 procent, těsně následovani sociálními demokraty. To jim nemůže stačit k vytvoření vládní koalice za situace, kdy se jejich současný koaliční partner BZÖ nemusí dostat ani do parlamentu. Rozhodující stranou se proto zřejmě stanou Zelení, kteří se v předvolebních průzkumech pevně usadili na třetím místě s více jak deseti procenty. A to za situace, kdy strana Svobodných FPÖ ústy svého předsedy Stracheho sice prohlašuje, že opozice pro jeho stranu není dogma, ale kvůli výroku, že "sociální vymoženosti jsou určeny pouze rakouským státním občanům" a z toho plynoucí protiunionistické rétorice se stává nepřijatelnou pro jakoukoliv koalici.

Proto ani nepřekvapilo, že jeden z nejvyšších lidoveckých funkcionářů, hornorakouský zemský hejtman Josef Pühringer, se v rozhovoru pro časopis ?Profil? vyslovil pro koalici lidovců se Zelenými. Zdůvodňuje to i zkušenostmi s touto stranou na zemské úrovni. Jistě i Gusenbauer by byl ochoten uzavřít koalici se Zelenými, ale pokud budou mít lidovci stabilní náskok pěti procent, pak se mu to nepodaří. Též pro předsedu strany Zelených van der Bellena to bude varianta, podle které si může vybrat koaličního partnera a zřejmě také proto Zelení zatím neřekli jasné slovo a očekávají konečný výsledek voleb, ve kterých za této situace nemohou prakticky prohrát.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .

Spustit audio