V Rakousku vyvolala rozruch Schwarzenbergova kritika odpůrců jaderné elektrárny Temelín

21. květen 2007

Karel Schwarzenberg, který strávil značnou část svého života v Rakousku, kde také vlastní velký majetek, pochybuje o tom, že by akce odpůrců jihočeské jaderné elektrárny jen tak skončily a doslova prohlásil: "Poněvadž ty magory trošku znám, samozřejmě demonstrace budou ještě do nekonečna pokračovat, ale nebudou překážet na silnici."

Současně v dopise rakouské velvyslankyni v Praze Margot Klestilové-Löfflerové, vdově po bývalém spolkovém prezidentovi, upozornil na diskriminaci českých občanů během rakouské blokády hranic a odsoudil i postup rakouské policie vůči českým občanům, kteří protestovali proti blokádě hranic na rakouském území. Byli totiž nekompromisně vyvedeni a jedna řidička dostala pokutu. "Nebyla to tak strašná věc, ale přece jen jsem chtěl připomenout, že se to nemá dělat," podotkl Karel Schwarzenberg.

Jako ministr za stranu Zelených, který se v mládí sám účastnil řady demonstrací, vychází Schwarzenberg ze slibu rakouské vlády, že spolkový kabinet je rozhodnut zajistit volný pohyb přes hranice České republiky bez ohledu na to, jak se bude vyvíjet spor o Temelín. To znovu potvrdil rakouský ministr vnitra Günther Platter při své návštěvě v Praze koncem minulého týdne. Po jednání s naším ministrem vnitra Ivanem Langrem řekl, že "bylo přijato rozhodnutí a já jako ministr vnitra se postarám o jeho prosazení".

Ke skončení blokád alespoň na omezenou dobu vyzval i hornorakouský zemský hejtman Josef Pühringer, který sám patří mezi nejostřejší kritiky Temelína. Svůj postoj zdůvodnil tím, že současná situace blokádu zatím nevyžaduje, při nejmenším až do české odpovědi na stanovisko spolkového kancléře Alfreda Gusenbauera a vicekancléře Wilhelma Molterera, kteří vychází z předpokladu, že melkský proces z hlediska Rakouska nebyl ukončen, jak tvrdí pražská vláda. Pokud Česká republika toto neakceptuje, prohlásil Pühringer, což lze očekávat na základě dosavadních postojů, pak nestojí nic v cestě podat mezinárodní právní žalobu za nedodržování mekských závazků.V rozhovoru pro rakouský rozhlas dále řekl, že existují i jiné cesty, jak vykonávat na Českou republiku tlak. "Jsou oblasti kde Česko potřebuje podporu v Evropské unie. Všechno si jistě nemusíme nechat líbit."

Nevyřešeným problémem pro Rakousko zůstává především konstatování právních odborných útvarů spolkového kancléřství a ministerstva zahraničí, že pokud by se žalobou nevyjádřila souhlas samotná Česká republika, pak ji nelze mezinárodnímu soudu vůbec předložit. Proto také rakouská vláda na svém středečním zasedání ustoupila od záměru podat žalobu.

Protitemelínští aktivisté s tím ale absolutně nesouhlasí a znovu oznámili, že mají v úmyslu zablokovat všechny hraniční přechody, pokud do měsíce spolková vláda žalobu nepodá. Kancléř Alfred Gusenbauer však řekl, že míč je nyní na české straně a po odpovědi pražské vlády bude prý o tom dále diskutovat.

Konstatování, že protitemelínští demonstranti jsou "magoři" z úst českého šéfa zahraničních věcí, však o víkendu zaplnilo stránky rakouského tisku. Noviny se snažily osvětlit svým čtenářům, co výraz "magor" vůbec znamená, protože do němčiny je přímo nepřeložitelný. Došly většinou k závěru, že to znamená blázen, blb nebo totálně zmatený člověk. Ani jeden výraz se však zřejmě nelíbil, jak vyplývá z prohlášení rakouských politiků.

Kancléř, který byl o víkendu na návštěvě v Lublani, vzkázal, že sice nechce celou záležitost komentovat, ale že "odmítá jednostrannou diskreditaci lidí, kteří se angažují ve věci bezjaderné energie". Svobodní ústy svého předsedy Heinze-Christiana Stracheho žádají omluvu a Zelení "konstruktivní tón". Podle jejich názoru by měl Schwarzenberg svá slova vzít zpět. Dnešní rakouský tisk se už ale s tímto problémem nezabývá a ani nezaznamenal, že včera ministryně Dana Kuchtová výroky svého kolegy ve vládě kritizovala.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .

Spustit audio