V rámci akce Daruj hračku s Českým rozhlasem jste poslali již 614 dárků

22. listopad 2011

Od středy 16. listopadu do neděle 11. prosince mají lidé další možnost, jak doručit dárky do Českého rozhlasu, a tak pomoci v rámci akce Českého rozhlasu a společnosti Tango Havlíčkův Brod „Daruj hračku s Českým rozhlasem“, která zajišťuje sbírku hraček pro opuštěné a handicapované děti.

Od okamžiku spuštění databáze dětských přání měli posluchači dvě možnosti, jak dopravit dárek do Českého rozhlasu: poštou nebo využitím poskytovatele balíkové přepravy, společnosti GLS, logistického partnera sbírky. Od 16. listopadu pak mohou dárek přinést také osobně na adresu Římská 13, Praha 2 nebo do regionálních studií.

Do letošní sbírky se zapojilo celkem 41 dětských domovů a ústavů sociální péče. V rezervační databázi je celkem 1402 dětí a klientů, každý z nich si namaloval dva vysněné dárky. Celkem si letos mohou posluchači vybrat z 2804 dárků.

Postup, jak se mohly dětské domovy a ústavy sociální péče do sbírky přihlásit, shrnul Pavel Klempíř, ředitel společnosti Tango Havlíčkův Brod: Již v září oslovuje domovy s jasnými propozicemi ze svého vozíku Milan Kvaček, jeden z našich manažerů TANGA. Ten dává dohromady kompletní administrativu a celé to množství dětí tak, aby měly co největší šanci na splnění svého vánočního přání. Vždyť posuďte sami - 1402 dětí a osm položek u každého z nich. To je 11.216 položek ke kontrole.“

Zároveň však dodal, že zdaleka ne vše běží bez problémů. „Práce to není jednoduchá, v některých domovech je úroveň počítačové gramotnosti a způsob organizace práce téměř na bodě nula“, rekapituluje Klempíř. Děti ale samozřejmě nemohou za to, kde, v jakých situacích a na jakých místech se řízením osudu ocitly. „Na prvním místě je právě každé z těch dětí a splnění jeho přání, i když jsou sny, které jim jednoduše splnit nedokážeme. A samozřejmě jsou domovy, s nimiž je radost komunikovat!“, dodává s pohnutím v hlase.

Co vede dětské domovy k tomu, aby se přihlásily do sbírky, uvedla Michaela Ješátková z dětského domova Senožaty: „Akce Daruj hračku s Českým rozhlasem se náš domov účastní čtvrtým rokem. Za sbírku pro naše děti jsme velmi rádi, jelikož nám to umožňuje přesunout část našich finančních prostředků na oslavy a nákup dárečků v den narozenin a svátků dětí. Velmi si vážíme ochoty Vašich posluchačů dětem zpříjemnit vánoční svátky. Stejně tak, jako děti z běžných rodin, mají i naše děti radost z vysněného dárečku pod stromečkem.“

Poslání celé sbírky navíc dokumentuje i zpověď jednoho z obyvatel dětského domova: „Pod stromeček si přeji florbalovou hůl na pravou stranu, protože chodím na florbalový kroužek a chtěl bych hrát se svou vlastní holí,“ projevil své přání patnáctiletý Martin. Zároveň dodal: „Vím, že nám dárečky posílají posluchači Českého rozhlasu a moc jim za to děkuji.“

Do sbírky se tradičně zapojila také regionální studia Českého rozhlasu. Do budovy Českého rozhlasu Plzeň (náměstí Míru 10, Plzeň - Bory) mohou lidé dárky přinášet od 1. do 8. prosince, vždy mezi 8.00 a 18.00 hodinou. Letos dárky opět z velké části zůstanou v regionu a udělají radost dětem v plzeňském dětském domově Domino.

Český rozhlas Sever vybírá po celou dobu adventu v rámci sbírky hračky pro dětský domov Střekov v Ústí nad Labem, a to v obchodním centru Fórum. Dárky mohou posluchači přinášet také do budovy Českého rozhlasu Region, Vysočina nebo je mohou předat promo-týmu na akcích, kterých se Český rozhlase v předvánočním období zúčastní.

Na výběru se podílí také všechna ostatní regionální studia Českého rozhlasu, a to až do 11. prosince. Jejich přehled naleznete na adrese: rozhlas.cz/stanice.

Vybrané dárky poputují 13. prosince do Havlíčkova Brodu, kde se následně roztřídí a připraví k předání. 16. prosince 2011 od 13.00 do 15.00 hodin budou na slavnostním galaprogramu v KD Ostrov v Havlíčkově Brodě předány zástupcům jednotlivých domovů, ústavů i stacionářů. Program bude mít letos podobu živého koncertu BTP-rockového orchestru z Vysočiny Káji & Páji, JednouRanou, Packeta a Licentia Poetica a vystoupení dětí vybraných dětských domovů. Pro všechny, kteří podpořili a podpoří sbírku, jsme připravili online přímý přenos na stránkách darujhracku.rozhlas.cz.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace