Václav Vačkář

hudební skladatel (1881–1954)

Jeden z nejvýznamnějších představitelů české populární a taneční hudby. V dětství se učil na housle a křídlovku a hrál v rodných Dobřejovicích v místní kapele. Vzhledem k sociálnímu postavení si nemohl dovolit studium na konzervatoři. Nastoupil tedy jako elév k vojenské hudbě, po tříletém působení byl však z vojenské služby propuštěn pro ušní chorobu. Poté působil jako sólista koncertního orchestru v carském Rusku. Od svých devatenácti let byl několik sezón kapelníkem divadelní společnosti Josefa Faltyse. V roce 1903 nastoupil jako sólista a zástupce kapelníka u městské hudby v jugoslávském Šibeniku.

Mezi léty 1908–1912 působil jako kapelník v Boskovicích, krátce byl zaměstnán v divadle v Krakově. V roce 1913 natrvalo přesídlil do Prahy. Jako houslista, později jako sólista na trubku hrál v České filharmonii. Na doporučení Otakara Ostrčila přešel v roce 1919 do orchestru Vinohradského divadla. Dva roky byl také členem Šakovy filharmonie. Po zrušení tohoto orchestru přijal místo kapelníka v pražských biografech Alma a Minuta.

Do historie české hudby je zapsán populární skladbou Vzpomínka na Zbiroh, skládal však i další orchestrální pochody, polky a valčíky. Se svým synem Daliborem vydal knihu Instrumentace symfonického orchestru a hudby dechové (1954).

Tituly k pronájmu - viz Kompletní katalog skladeb