Válečný rok 1943. Rozhlas vysílal o novém říšském protektorovi, atletice i divadelních hrách

10. listopad 2023

Druhá polovina válečného roku 1943 přinesla řadu významných událostí. Spojenci otevřeli novou frontu na jihu Evropy, sovětská armáda zahájila na východě mohutnou protiofenzívu a v protektorátu se změnilo politické vedení.

V archivu Českého rozhlasu jsou dodnes z tohoto období i zajímavé nahrávky z atletického mistrovství mládeže Čech a Moravy, z divadelní hry Maryša nebo přísahy vojáků úderných oddílů SA na Staroměstském náměstí.    

Čtěte také

V srpnu 1943 se v protektorátu Čechy a Morava ujal funkce nový říšský protektor a bývalý ministr vnitra Třetí říše Wilhelm Frick. Ten nahradil již dříve uvolněného Konstantina von Neuratha, kterého od září 1941 do srpna 1943 zastupovali nejprve Reinhard Heydrich a poté Kurt Daluege. Událost zaznamenal rozhlas prostřednictvím reportéra Josefa Cincibuse.

Za Lamanšským průlivem úřadovala již třetím rokem československá exilová vláda. V jejím čele stál prezident Edvard Beneš, který často skrze vysílání BBC promlouval při různých příležitostech k národu. Ne jinak tomu bylo i ve sváteční den 28. října. V tradičním projevu neopomněl připomenout i prvního prezidenta T. G. Masaryka.  

Úspěchy našich vojáků v zahraničí

Čtěte také

Dochované archivní nahrávky se v roce 1943 často věnovaly úspěchům našich vojáků na různých bojištích války. Můžeme si tak připomenout nemalou zásluhu 1. československé brigády v SSSR při osvobození Kyjeva nebo potopení německé lodi Alsterufer v Biskajském zálivu piloty 311. československé bombardovací perutě. Rozhlasový válečný zpravodaj přináší zároveň první podrobnou zprávu o činnosti brigády Jana Žižky z Trocnova, ve které měli Čechoslováci i vlastní kapelu.

Tuzemské reportáže

Čtěte také

Rozhlasové mikrofony zaznamenaly v tuzemsku řadu kulturních, politických, ale také sportovních událostí. Jednou z nich bylo lehkoatletické mistrovství mládeže Čech a Moravy v Praze na Strahově, které navštívil tehdejší ministr školství a lidové osvěty, a zároveň předseda Kuratoria pro výchovu mládeže, Emanuel Moravec.

Na jiné nahrávce najdeme inscenaci Národního divadla s názvem Gygův prsten (podle předlohy Friedricha Hebbela) nebo hru Maryša bratří Mrštíků. Nechybí ani reportáž Josefa Cincibuse, zachycující atmosféru oslav na Pražském hradě, spojených s pátým výročím zvolení Emila Háchy prezidentem. Pojďte se s námi vrátit o 80 let zpět.

autoři: František Šedivý , Radim Štícha
Spustit audio

Související