Vánoční den Euroradia 18. prosince na Vltavě

15. prosinec 2011

Vánoční dny Euroradia se konají každoročně poslední adventní neděli už dvě destíky let. Získaly si mimořádnou oblibu a patří k předvánočnímu vysílání řady evropských a zámořských rozhlasů.

Celodenní rozhlasová štafeta, která putuje mezi evropskými regiony, dává poznat poetiku jednotlivých hudebních kultur, blížící se sváteční atmosféru a symboliku tradic reflektující tajuplný biblický příběh v umělecké i folklorní tvorbě.

Letošní Vánoční den Euroradia zahájí program z Prahy a během dne zazní vysílání z Chorvatska, Portugalska, Dánska, Finska, Holandska, Lotyšska, Islandu, Estonska, Bavorska, jihozápadního Německa a Irska. Z celkem 12 programů nabízí Český rozhlas 3 – Vltava výběr pěti vysílaných v rámci kolektivního přímého přenosu nebo uvedených s několikahodinovým zpožděním ještě týž den. Program, který bude reprezentovat Český rozhlas, je částí záznamu veřejného koncertu ze 7. 12. 2011, kdy v kostele sv. Šimona a Judy v Praze zazněl v provedení souboru Musica Florea pod vedením Marka Štryncla a sólistů Barbory Sojkové, Sylvy Čmugrové, Jana Ondrejky a Tomáše Krále díla Jana Dismase ZelenkyMagnificat C dur a Missa Nativitatis Domini. Zelenka byl jedním z velkých evropských skladatelů první poloviny 18. století, byl respektovanou tvůrčí autoritou i pro Johanna Sebastiana Bacha. Navzdory tomu se Zelenkova tvorba dostala v Evropě na dlouhé období do stínu jiných velkých osobností baroka. Nicméně kvalita a osobitost Zelenkova kompozičního rukopisu podnítily v posledních desetiletích zájem muzikologů i souborů specializovaných na autentickou interpretaci staré hudby. Dokladem tohoto zájmu je i skutečnost, že během Vánočního dne Euroradia zazní Zelenkovo dílo ještě jednou, a to ve večerním programu vysílaném z jihozápadního Německa.

Přesně v poledne bude stanice Vltava pokračovat příspěvkem Portugalského rozhlasu. Ten zahájí krátká skladba britského soudobého skladatele sira Johna Tavenera, který se systematicky věnuje duchovní tvorbě a vokálním žánrům, poté bude nabídka pokračovat výběrem hudby od středověku až po romantismus, zastoupena budou samozřejmě díla domácích skladatelů. Interprety budou sopranistky Rita Venda a Joana Guimarães, soubor Capella Duriensis s dirigentem Jonathanem Ayerstem. Bezprostředně pak naváže koncert, který v předstihu několika dní natočil Dánský rozhlas v kodaňském křesťanském kostele. Pestrý program bude zahrnovat nové aranže skladeb Georga Friedricha Händela a Felixe Mendelssohna-Bartholdyho, také Gruberovu populární vánoční píseň Tichá noc, která by ale měla zaznít v arabštině, a tradiční chanukovou hudbu. Interprety budou Vokální soubor Dánského rozhlasu a Blízkovýchodní mírový orchestr z Kodaně se svým uměleckým vedoucím Henrikem Goldschmidem.

Odpolední blok, ve kterém bude Český rozhlas 3 – Vltava sdílet vysílání Vánočního dne Euroradia, uzavře příspěvek Finského rozhlasu, který nazval svůj program Mare Nostrum - hudba Pobaltí a Středozemí – a sestavil jej převážně z hudby italských a dánských barokních skladatelů, zastoupena jsou jména C. Malvezzi, D. Buxtehude, D. Friderici, L. Dijkman, A. Kirchhoff, M. Cazzati, S. Rossi a C. Monteverdi. Sólistkou bude sopranistka Maria Kristina Kiehr a Helsinský barokní orchestr bude dirigovat Aapo Häkkinen.

Vysílání Vánočního dne Euroradia bude stanice Vltava věnovat ještě podstatnou část večera. S dvouhodinovým zpožděním bude uveden program Islandského rozhlasu s podtitulem Islandské renesanční Vánoce. Zpěvy z rukopisů z 15.–17. století a tradicionály v současných aranžích Hildigunnury Rúnarsdóttir a Hugiho Gudmundssona zazpívá Komorní sbor Carmina, doprovázený loutnistou Karlem Nyhlinem, program nastudoval a řídit bude umělecký vedoucí souboru Árni Heimir Ingólfsson. Z příspěvku Chorvatského rozhlasu zazní Koncert g moll pro varhany, smyčce a tympány Francise Poulenca v provedení Pavaoa Masice a Symfonického orchestru Chorvatského rozhlasu s dirigentem Tonci Bilicem.

Na závěr vysílání Vánočního dne Euroradia se Český rozhlas opět připojí ke kolektivnímu přímému přenosu z jihozápadního Německa. Collegium Vocale Gent a Freiburský barokní orchestr, který bude dirigovat Marcus Creed, provedou Orchestrální suitu č. 1 C dur a Kantátu „Nun komm, der Heiden Heiland“ Johanna Sebastiana Bacha a nakonce zazní Missa dei filii Jana Dismase Zelenky.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace