Vatikán a trest smrti, zmizení kanadského pastora v Severní Koreji a židovský svátek Purim

7. březen 2015

Vatikán znovu apeluje na upuštění od trestu smrti. Podle vatikánského stálého pozorovatele při OSN v Ženevě Silvana Tomasiho by mělo být na trest smrti uvaleno celosvětové moratorium. Tomasi citoval na zasedání Rady pro lidská práva papeže Františka, který připomíná, „možnost existence justičního omylu a to, že trest smrti užívají totalitní režimy a diktatury jako prostředek potlačení politického disentu nebo pronásledování náboženských a kulturních menšin.“

Kanadský presbyteriánský pastor zmizel v Severní Koreji. Reverend Lim odcestoval do KLDR na konci ledna. 4. února se měl vrátit. Kanadský ministr zahraničí informoval jeho rodinu o tom, že byl v zemi zadržen. Bližší informace zatím nejsou známy. Šedesátiletý Lim vedl v Severní Koreji řadu humanitárních misí týkajících se pomoci sirotčincům či domovům s pečovatelskou službou. Spekuluje se o tom, že Lim byl příliš blízký popravenému strýci Kim Čong Una. Severní Korea zadržuje návštěvníky cizích státních příslušností, zejména ty, kteří jsou spojováni s náboženskými činnostmi, pravidelně.

Zítřejší dopoledne v Třebíči bude patřit židovskému svátku Purim. Čekají vás prohlídky Zadní synagogy a Domu Seligmanna Bauera zakončené ochutnávkou chrámeckého košer vína. Pro děti je od 14 připraveno divadelní představení a také si budou moci zkusit vyrobit třeba purimové masky. A v pekařské dílně bude moci nejen ochutnat, ale také si sami vyzkoušet přípravu Hamanových uší.

Hamanovy uši

A pozvání pro ty, komu není lhostejné prostředí, ve kterém žijeme. "Krajina - vztah jednotlivosti a celku" – to je téma besedy, která se bude konat v úterý (10. března) od 17:30 v přízemí Emauzského kláštera v Praze. O tématu pohovoří ředitelka Ekologické sekce České křesťanské akademie Leona Svobodová.

Spustit audio