Ve Strakonicích začíná rekonstrukce bývalé továrny na fezy a barety. Vznikne tu komunitní centrum

26. červenec 2023 11:58

Bývalá továrna na barety a fezy v centru Strakonic znovu ožije, bude v ní komunitní centrum. V části chátrajícího areálu, ve kterém sídlila známá firma Fezko, začala rekonstrukce. Město za ni zaplatí téměř 22 milionů korun.

„Město vlastní zhruba čtvrtinu všech objektů. Jsou ve špatném stavu. V současné době jsme část městských objektů začali přestavovat,“ říká místostarosta Rudolf Oberfalcer v bývalém továrním areálu.

Několikapatrové budovy jsou z velké části opuštěné a zanedbané, mají ale velký potenciál. „Je to lokalita uprostřed města mezi dvěma náměstími, mezi Velkým a Malým náměstím. Původně tu byly textilní fabriky, po revoluci výroba skončila a objekt je opuštěný. Rozhodli jsme se, že ho postupně začneme zabydlovat,“ popisuje místostarosta.

Bývalá továrna na barety a fezy v centru Strakonic

Jako první vznikne v části továrního komplexu komunitní centrum. Zázemí v něm najdou místní spolky a neziskové organizace. „Jedná se o sociální služby pro rodiny, které mají problémy s dětmi spojené s učením, finanční gramotností a podobně. Bude to ale zaměřené samozřejmě i na dospělé, vztahovou problematiku a tak dále. Toto všechno bude stěžejní náplní komunitního centra, budou tam lektoři, psychologové,“ upřesňuje mluvčí města Markéta Bučoková.

Ateliér má v části bývalé továrny malíř Miloslav Brůha. Podobně jako další obyvatelé města rekonstrukci vítá. „To víte, že jsem rád. Já tady mám ateliér léta a léta to byla ruina. Až nová radnice mi udělala střechu nad ateliérem, do té doby jsem tam měl asi šestnáct kýblů pod každým spadem. Nejlepší by bylo samozřejmě opravit to kompletně celé, jenomže to je gigantická investice,“ komentuje.

Pokud vše půjde podle plánu, nové komunitní centrum v areálu bývalé továrny na barety a fezy ve Strakonicích začne veřejnosti sloužit na začátku příštího roku.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související