Ve Svatém Janu nad Malší se s volbami koná i referendum. Lidé se vyjádří k výstavbě bytových domů

23. září 2022 08:22

Kromě statutu nejvýše položené obce v okrese České Budějovice má Svatý Jan nad Malší ještě jedno unikum – po Soběslavi se stane druhým místem na jihu Čech, kde budou obyvatelé kromě komunálních voleb hlasovat také v místním referendu. Důvodem je obecní záměr na výstavbu komplexu bytových domů. Proti jsou obyvatelé, kteří žijí v těsné blízkosti zamýšlené lokality.

„Postavit nový obecní dům v této lokalitě se nám zdálo hodně výhodné už z toho důvodu, že na vedlejší parcele stojí obecní bytovka. Patří k tomu malý dvorek se zahrádkou a sousední pozemek, který jsme koupili, se zdál vhodný k tomu, abychom to uzavřeli v pěkný komplex,“ ukazuje starostka Růžena Balláková.

„Po delším jednání s občany a zastupiteli bychom požadovali, aby tady bylo maximálně deset bytů. Máme představu, že by dole v přízemí byly malé byty pro seniory a v horním patře větší pro mladé rodiny s dětmi,“ dodává.

Právě zamýšlená kapacita vadí jedné z hlavních odpůrkyň projektu Anně Leštinové, která od narození žije v domě naproti přes silnici. Podle ní je deset bytových jednotek příliš a obává se také, že jejich obyvatelé nebudou mít kde parkovat.

Čtěte také

„Na toto místo se hodí opravdu maximálně tři byty a otázkou je i zajištění parkování. Jenom Jánští tady určitě nebudou. A proč by tady měli stavět velkou bytovku pro lidi odjinud? To je jasné, že to člověku vadí,“ říká Anna Leštinová.

Komplex má podle projektu nahradit rohový dům na příjezdové silnici od Ločenic, který obec nedávno odkoupila po úmrtí majitelky.

Petici proti záměru podle Anny Leštinové podepsalo více než 60 lidí. Vznesení námitky při projednávání potřebné změny územního plánu pak podpořilo přes 90 obyvatel Svatého Jana nad Malší. „Myslíme si, že by bylo dobře zachovat i ten domek, protože sem patří, hodí se sem. A i kdyby ho zbourali, tak by tady neměli vybudovat víc než třeba tři byty,“ dodává.

O vypsání referenda rozhodlo zastupitelstvo. Projekt je momentálně ve fázi studie. Náklady odhadované zhruba na 30 milionů korun by obec musela uhradit za pomoci dotace. Hlasování v referendu podle starostky Růženy Ballákové ukáže, zda má smysl v záměru pokračovat.

Spustit audio

Související