Ve světových oceánech je stále méně ryb

10. srpen 2005

Rozmanitost druhů mořských ryb podstatně poklesla a oceánské ekosystémy jsou méně odolné proti změnám životního prostředí. K tomuto závěru došli vědci, kteří studovali záznamy japonské rybářské flotily z období několika posledních desetiletí. Ve studii, která se poprvé zaměřuje na diverzitu v mořích celé planety, vědci konstatují, že rybářství podstatně zredukovalo počet druhů ryb žijících v pobřežních oblastech.

Vědci pod vedením Borise Worma, biologa z kanadské univerzity v Dalhousie, zkombinovali získaná data z Japonska s informacemi od státních úřadů ze Spojených států a z Austrálie, které během posledních patnácti let sledovaly asi 140 druhů mořských živočichů. Ze studie vyplývá smutný závěr: oceány jsou vyčerpané, ryby vylovené. Je potřeba věnovat pozornost ochraně lokálních ekosystémů, které dokázaly přežít.

V celé řadě regionů se od roku 1950 snížil počet druhů o polovinu. Rybářské lodi dnes proto obvykle vyloví polovinu druhů tuňáků nebo mečounů. Neznamená to, že všechny tyto druhy vyhynuly, ale situace, kdy tyto ryby není možné chytit, začíná být skutečně dramatická. Záznamy o vylovených rybách ukazují, jak se za posledních padesát let zmenšovaly oblasti s vysokou biodiverzitou, jako například mořský region mezi Austrálií a Indonésií. V této oblasti se vyskytovalo mnoho druhů mořských živočichů, ale v posledních desetiletích se oblast neustále zmenšovala a dnes je prakticky nerozeznatelná od ostatních oblastí v oceánu.

Ekosystém s nízkým počtem druhů je hůře schopen čelit narušení prostředí, jaké může nastat například v důsledku klimatických změn. Hlavní druhy, které dnes živí světový rybářský průmysl, jsou tuňák žlutoploutvý a tuňák malý, zatímco tuňák obecný nebo tuňák křídlatý uvíznou v rybářských sítích jen velmi vzácně. Největší koncentrace mořského života je v oblastech s vodou teplou kolem 25 °C, vyšší i nižší teplota znamená menší rozmanitost. Navíc vyšší teplota v oblastech dnešního výskytu velkých dravých ryb, jako je tuňák, by znamenala pohromu. Tyto ryby jsou totiž velmi houževnatí plavci, kteří při pohybu vydávají hodně tepla. Jestliže dojde v oceánu ke změnám, těžko můžeme očekávat návrat těchto dvou druhů.

Tuňák
Spustit audio