Ve válce lidé umírají na nedostatek péče po operaci. S tímhle radí Lékaři bez hranic, říká chirurg

26. duben 2022

Světová zdravotnická organizace (WHO) eviduje, že od začátku ruské invaze byla na Ukrajině zasažená nejméně 160krát zdravotnická zařízení nebo zdravotníci. V zemi už působí přes sto zahraničních pracovníků Lékařů bez hranic. „Zatím tam poslali zkušenější kolegy na výcvik ukrajinských chirurgů, kterých je dostatek. Hlavní problém je zásobování léky,“ popisuje dětský chirurg a opakovaný účastník zahraničních misí Jan Trachta.

Zároveň zdůrazňuje, že i ve válečných zónách je třeba léčit onemocnění, která jsou pro pacienty stejně devastující, jako jsou válečná zranění – cukrovka, hypertenze a další chronická onemocnění.

Čtěte také

„Tyto tiché zabijáky nemá kdo léčit, nebo na to nejsou léky. Takže Lékaři bez hranic pomáhají nejenom ve školení místních chirurgů v traumatologii,“ přibližuje s tím, že v zemi působí chirurgové se zkušenostmi ze západních armád.

Trachta během misí zažil ostřelování nemocnic ve Středoafrické republice a v Sýrii, někdy také bylo třeba operovat v improvizovaných podmínkách: „V Sýrii to bylo ve slepičí farmě, kde se udělaly rychle přepážky ze dřeva, z nějakých plachet. A v tom jsme nějakým způsobem operovali.“

Válečná medicína jde dělat i s jednoduchými nástroji. Používáte to, co máte.
Jan Trachta

Ne vždy je také k dispozici veškerý potřebný zdravotnický materiál. Jeho syrští kolegové prý měli zkušenosti s prováděním císařských řezů či amputací bez jakékoliv anestezie.

„Musíte začít improvizovat, používat škrtidla. Používáte to, co máte. Válečná medicína jde dělat i s jednoduchými nástroji,“ konstatuje.

Adaptace na válku

Trachta přiznává, že některé zákroky jsou nepříjemné a traumatizující i pro samotné lékaře.

„Nejste tam od toho, abyste se znechucoval nad tím, že lidské tělo je maso a krev, nebo abyste se dojímal nad svými pocity lítosti. Naučit se odložit své pocity stranou je náročné, ale jde to. A pak už záleží na vašich schopnostech si poradit s kritickými poraněními.“

Pacienti často neumírají na stole, ale až po operaci, protože organismus je vyčerpaný a nedostane se mu odpovídající intenzivní péče.
Jan Trachta

Chirurgové, kteří jsou v dobách míru zvyklí na svou specializaci a plánované operace, musí ve válce změnit své postupy. Je nutné zkrátit operační výkony a dělat jen ty život zachraňující, protože zpravidla není dostatek lůžek na jednotkách pooperační a intenzivní péče.

Čtěte také

„Pacienti často neumírají na stole, ale mnohem častěji po operaci, protože ten organismus je vyčerpaný a nedostane se mu té odpovídající intenzivní péče. A toto aby vám někdo řekl, tak tam je důležitá přítomnost Lékařů bez hranic,“ vysvětluje Trachta.

V této souvislosti uvádí příklad britského lékaře Davida Notta, který uspořádal dvanáctihodinové on-line školení pro stovky ukrajinských chirurgů, jenž jinak pořádá v Londýně a trvá pět dní.

Operace na dálku

Britský expert také na dálku poradil svému ukrajinskému kolegovi, jak postupovat pro záchranu těžce zraněné nohy, a to na základě zaslané fotografie. S tím má zkušenost i Trachta, který podle svých slov zhruba jednou týdně konzultuje případy dětských pacientů.

Čtěte také

„V dnešní době online komunikace a dostupného internetu i ve válečných zónách by to nemělo nikoho překvapovat,“ zdůrazňuje s tím, že Lékaři bez hranic provozují projekt telemedicíny, který funguje už pátým rokem.

Uvádí také příklad syrského Aleppa, kde se v podzemí nacházely jednotky intenzivní péče a o pacienty se starala třeba jediná sestra. Na každého z nich a jeho monitor byla nastavená kamera a obraz se přenášel do New Yorku, odkud naturalizovaní syrští lékaři říkali, co má dělat.

„Takže i takovou podobu může mít válečná medicína – řízená z New Yorku,“ uzavírá.

Jak si Lékaři bez hranic zachovávají neutralitu ve válečných konfliktech? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

autoři: Lukáš Matoška , ert

Související