Ve věku 91 let zemřel zakladatel Meteoru Josef Kleibl

6. září 2022

V sobotu 3. září 2022 odešel Josef Kleibl. Absolvent Filosofické fakulty a velký popularizátor vědy dal v roce 1962 podnět ke vzniku pořadu Meteor, který řídil a později 28 let naplňoval. V rámci Meteoru inicioval například také populární samostatnou řadu Hlas pro tento den a spolu s Rudolfem Čechurou sepsal několik vědeckých případů Sherlocka Holmese, které Dvojka vysílala i toto léto. Stál také u zrodu Hajaji.

Josef Kleibl se narodil v roce 1931. Po absolvování Filosofické fakulty UK nastoupil v roce 1955 do Redakce vysílání pro školy Československého rozhlasu. Od roku 1970 do roku 1990 byl redaktorem pořadu Meteor, pak do roku 1992 šéfredaktorem hlavní redakce vzdělávání, později programovým ředitelem Českého rozhlasu, poté zaměstnancem TV Nova.

Čtěte také

V letech 1964–1969 působil jako zástupce rozhlasu v Mezinárodní rozhlasové universitě v Paříži. Dvakrát získal novinářskou cenu Akademie věd, Cenu Československého rozhlasu a Cenu generálního ředitele Českého rozhlasu ke 40. výročí pořadu Meteor. Byl autorem historicky naučných knih Cesta za Adamem a Dějiny psané kamenem, které vyšly i v zahraničí.

V 70. a 80. letech přímo pro Meteor napsal spolu s Rudolfem Čechurou několik vědeckých případů Sherlocka Holmese. Ve třicítce vědeckých záhad ztvárnil geniálního detektiva Svatopluk Beneš, v roli doktora Watsona mu sekundovali postupně Jaromír Spal, Miloš Kopecký, Jiří Adamíra, Josef Bláha a Jiří Císler.

Poslední vědeckou detektivu Josef Kleibl napsal před pěti lety ve věku 86 let. V příběhu s názvem Sherlock Holmes a pavor nocturnus se hlavní role ujali Kamil Halbich (Holmes) a Miroslav Táborský (dr. Watson).

Výjimečné osobnosti svého zakladatele se bude věnovat pořad Meteor v sobotu 10. září 2022 od 8:00.

Spustit audio

Související