Ve veřejných školách v belgických Antverpách bude zákaz muslimských šátků

24. červen 2009

Šátky z vlasů dolů, nařídil školský úřad v belgických Antverpách. Od nového školního roku nebudou smět studenti veřejných škol v druhém největším městě Belgie nosit ani žádné jiné náboženské nebo politické symboly.

Od letošního září budou muset muslimské dívky chodit do veřejných škol v Antverpách s odhalenými vlasy, nebo jim nezbude, než si našetřit na soukromou školu. Podle školského úřadu jsou na odiv dávané náboženské symboly v rozporu se zásadou rovnosti a svobody volby studentů v Belgii. Školský úřad v Antverpách odůvodnil své rozhodnutí zjištěním, že v posledních letech je u některých studentů znát podlehnutí společenskému tlaku přizpůsobit se okolí a nosit náboženské symboly.

Dosud mohli o zákazu nošení oděvů a jejich doplňků jako náboženských symbolů rozhodovat v Antverpách sami ředitelé jednotlivých škol. Někteří už také rázný krok udělali a zakázali nosit nejen šátky, ale i jarmulky nebo křesťanské křížky. Proti rozhodnutí školského úřadu v Antverpách se už zdvihla vlna nevole mezi početnými skupinami přistěhovalců.

Přečtěte si také:
Ve vlámské části Belgie roste počet muslimských mešit
Belgická policie zesiluje ochranu židovských objektů
Tisíce mladých křesťanů přijely na setkání komunity Taizé do Bruselu

Spustit audio