Ve věznicích chybí personál. Práce mezi vězni je náročná, někteří nováčci nevydrží ani měsíc

31. leden 2024 08:22

Věznice v Česku se dlouhodobě potýkají s nedostatkem zaměstnanců. Vězeňské službě jich v současnosti chybí zhruba tisícovka. Počet vězňů naopak stále stoupá a zvyšuje se i jejich agresivita. Také proto je o tuto náročnou práci malý zájem. Výjimky s několikaletou praxí se ale přece jenom najdou.

Velitel eskorty Vratislav Tonder během dne především přepravuje vězně. V českobudějovické věznici pracuje už pět let, zatím o změně zaměstnání nepřemýšlí. „Kdyby mě ta práce nebavila, tak bych to nedělal. Je pravdou, že k platu si musím ještě něco přivydělat, abych uživil rodinu, a nejsem sám. Navíc za celý měsíc nasbíráme poměrně hodně přesčasových hodin,“ popisuje.

Právě kvůli těmto skutečnostem hodně zaměstnanců z věznic odchází. „Naše profese není úplně jednoduchá, po celu pracovní dobu jsme zavření ve věznici s vězněnými osobami. Vzhledem k velké fluktuaci nám ubývají zkušení příslušníci, nováčci nemají takový přirozený respekt, a s tím může souviset i zvyšující se počet napadení našich zaměstnanců,“ uvádí ředitel vazební věznice v Českých Budějovicích Lukáš Dohnal.

Zároveň uchazeči o práci ve vězeňské službě musí splnit řadu podmínek. „Požadavky na zaměstnance jsou vysoké –  zdravotní způsobilost, psychická způsobilost, fyzická zdatnost a trestní bezúhonnost,“ potvrzuje Lukáš Dohnal.

Z českobudějovické vazební věznice ročně odchází zhruba dvacet zaměstnanců. Z nově příchozích tam někteří nevydrží ani měsíc. Ještě větší personální problémy mají věznice se zvýšenou ostrahou ve Valdicích, Horním Slavkově a Plzni.

Čtěte také

Celkové počty jsou podle generálního ředitele Vězeňské služby České republiky Simona Michailidise alarmující. „V současné době chybí více než 730 příslušníků vězeňské služby a téměř 300 občanských zaměstnanců. Vyrovnáváme se s tím především pomocí služeb přesčas, což je ale velmi náročné a omezuje nás to například v tom, abychom úspěšně a podle potřeb školili a dále vzdělávali,“ připomíná.

Vězeňská služba láká uchazeče na zaměstnanecké benefity. „Benefitem je základní doba služby příslušníka 37,5 hodiny týdně, šest týdnů dovolené v kalendářním roce a čtrnáctidenní ozdravné pobyty. Mezi další zaměstnanecké benefity patří příspěvek na stravování, na dovolenou a možnost čerpání z fondu kulturních a sociálních potřeb,“ vyjmenovává mluvčí Markéta Prunerová.

Po zkušební době získá zaměstnanec Vězeňské služby České republiky náborový příspěvek až do výše 150 tisíc korun. Po patnácti letech má pak nárok na výsluhu.

Spustit audio

Související