Ve znamení masopustního veselí a nadcházejícího sv. Valentýna... Vyberte si z našich tipů

8. únor 2024

Kam za kulturou, zábavou, pohodou v pátek a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Masopust od pátku až do neděle

V pátek se můžete veselit a hodovat na masopustním jarmarku na novojičínském Masarykově náměstí. Koná se od 8 do 17 hodin. Součástí je i průvod masek, který vyrazí v 9:40 a pak v 14:40 od Žerotínského zámku na náměstí.

Masopustní veselice se na několika místech v kraji konají i v sobotu. Například v Paskově na zámku jsou v plánu mezi 9. a 15. hodinou komentované prohlídky v krojích a ochutnávky masopustních výrobků, v 15 hodin pak u zámku odstartuje masopustní obchůzka městem.

Na masopustní veselí můžete v sobotu vyrazit i do Brušperku. Začíná na tamním náměstí v půl desáté. A v Klimkovicích masopustní průvod vyrazí od tamního zámku za doprovodu muziky a zpěváků ve 14 hodin, na trase bude několik zastávek a v kině Panorama pak bude tradiční zakončení s pochováním basy.

V neděli pak na masopustní veselí můžete zamířit na náměstí Ostrava-Jih, které se promění v tradiční rynek. Připravený je program v čase mezi 10. a 16. hodinou. Například moravská zabijačka s ochutnávkou výrobků, divadélko i povídání o zvycích a tradicích spojených s masopustem.

Masopust 2024, Dřevěné městečko, Valašské Muzeum v přírodě, Rožnov pod Radhoštěm

Prázdniny v Orlové
V orlovské knihovně připravili program na jarní prázdniny pro děti. V pátek od 9:30 si tam budou moct zahrát spoustu deskových her.

Virtuální realita v Třinci
Přijďte si v pátek mezi 15. a 18. hodinou  vyzkoušet virtuální realitu a nejrůznější technicky vyspělé roboty do třinecké knihovny. Akce je určena pro děti od 7 let až po seniory.

Pozor, pračlověk
A máme tu i pozvánku sobotní na akci pro děti. Jmenuje se Pozor, pračlověk a jde o vzdělávací program zaměřený na dobu kamennou. Začíná v 10 hodin v archeoparku Chotěbuz-Podobora.

Valentýnské téma

Vypečený Valentýn se koná v pátek v Domě dětí a mládeže v Hlučíně. Jde o akci pro děti od 6 do 14 let. Čeká na ně výtvarné tvoření a také příprava Valentýnského menu. Začátek je v 15:30.

V Příboře se v neděli koná tradiční Valentinská pouť. Začíná v 9 hodin vystoupením kejklířů, v 9:30 pak pokračuje mší v kostele, který je právě svatému Valentinovi zasvěcen. Program je připravený i v okolí kostela a v Sokolovně, mimořádně je také otevřeno pro návštěvníky Centrum tradičních technologií.

Valentýn, svátek zamilovaných

Ostravský Winter Run
V Ostravě jsou v sobotu běžecké závody Winter Run pro širokou veřejnost. Registrace, start a cíl bude na Prokešově náměstí. Připravené jsou tratě dlouhé 8 a 4 kilometry. Speciální okruh je k dispozici i pro děti. Program zimního běhu začíná v 9 hodin.

Nikdy není pozdě
A míříme do Českého Těšína na výstavu Nikdy není pozdě. Jde o díla pěti amatérských malířek. K vidění jsou v turistickém centru na Hlavní třídě. Výstava je v sobotu přístupná od 8 do 12 hodin.

Franta mimozemšťan v Karviné
Karvinské kino centrum uvádí bláznivou českou komedii Franta mimozemšťan s Jakubem Prachařem, Filipem Březinou a Terezou Ramba v hlavních rolích. V neděli se začíná promítat v 17:15.

Yellowstone v ostravském Pantu
A do ostravského centra Pant se můžete vydat na cestovatelskou přednášku. Zavede účastníky do Yellowstonského národního parku. Cestovatelé se podělí o příhody ze života v divočině, tipy na procházky pro děti kolem gejzírů, pozorování bizonů a medvědů na pláních. Přednáška je v neděli a začíná v 18 hodin.

Bonsaje v zoo
V Zoo Ostrava je v neděli ve 12 hodin komentovaná prohlídka s průvodcem speciálně zaměřená na bonsaje. Návštěvníci nahlédnou i do skleníkového areálu, kde rostou tropické a subtropické rostliny a exotické ovoce a zelenina. Sraz zájemců je u výběhu plameňáků.

Stromek vytvarovaný jako bonsaj
Spustit audio