Vědci stáhli článek o škodlivosti antimalarik při léčbě covid-19. Zatím se ale nepotvrdil ani jejich pozitivní vliv

5. červen 2020

Uznávaný lékařský časopis stáhnul studii o škodlivosti antimalarik při léčbě covid-19. Došla k tomuto závěru na základě nedůvěryhodných dat. Klinické testy léčiv s látkou hydroxychlorochinem se proto obnovují. Další výzkum ovšem zatím nepotvrzuje, že by léky s touto látkou užívané mimojiné americkým prezidentem nějak potlačovaly příznaky nemoci.

Časopis Lancet ve studii tvrdil, že podávání látky hydroxychlorochin může při léčbě onemocnění covid-19 zvýšit pravděpodobnost úmrtí pacientů. Většina vědců podepsaných pod článkem ale uvedlo, že pochybují o kvalitě a ověřitelnosti dat, která sami nesesbírali. Provedli pouze jejich analýzu. Ve studii se tvrdí, že u 96 tisíc pacientů s onemocněním covid-19 nedošlo po podání látky ke zlepšení stavu, ale naopak zvyšovala pravděpodobnost abnormální srdeční aktivity i pravděpodobnost úmrtí.

Čtěte také

Jenže data, která pro studii poskytla společnost Surgisphere, se ukázala jako nespolehlivá. Už krátce po jejím uveřejnění protestovalo bezmála 150 vědců a lékařů prostřednictvím otevřeného dopisu časopisu Lancet. Podle nich studie nesplňovala vědecké parametry a poukazovali také na nesrovnalosti. Například v případě Austrálie studie uváděla více úmrtí než australské úřady, nedůvěryhodná byla i data týkající se afrických nemocnic.

Lékaři nejprve požádali o nezávislé ověření dat. Lékařský žurnál Lancet, který v Británii funguje už od roku 1823, ale včera článek nakonec stáhnul a hlavní autor studie Mandeep Mehra se za jeho uveřejnění omluvil. Klinické studie léků s hydroxychlorochinem tedy podle WHO budou pokračovat.

Kvůli článku pozastavily testy zmíněné látky také Francie, Belgie nebo Itálie a český Státní ústav pro kontrolu léčiv minulý týden uvedl, že i některé ze studií v Česku přestaly přijímat nové pacienty právě kvůli zmiňovanému textu.

Je tento lék prevencí proti covid-19, nebo není?

Čtěte také

Americký prezident Donald Trump podle svých slov tuto látku využívá a dlouhodobě ji propaguje jako účinný lék. Několik dřívějších menších studií z Číny a Francie totiž nasvědčovalo, že látka může oslabit zápal plic související s infekcí a má antivirové účinky.

Nová studie, která vyšla po stažení zmiňovaného odborného článku, ale tyto pozitivní účinky nepotvrdila. Lékaři prověřovali přípravky s hydroxychlorochinem na osmistech pacientů a konstatovali, že tyto léky nejsou o nic účinnější než placebo. Preventivní užívání antimalarik se zmíněnou účinnou látkou tedy pravděpodobně nepomůže zabránit rozvoji příznaků covid-19. Své výsledky otiskli v recenzovaném článku New England Journal of Medicine.

Lékaři už dříve varovali, že sháňka po těchto lécích v souvislosti s koronavirem může vytvořit jejich nedostatek, a ohrozit tak lidi, kteří je dlouhodobě využívají k léčbě nemocí, jako jsou artritida nebo lupus.

autoři: Štěpán Sedláček , mrk
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.