Vedení Hradce se ještě jednou pokusí najít způsob, jak využít současný projekt na výstavbu stadiónu

30. říjen 2019 08:35

Hradecké zastupitelstvo podle očekávání zrušilo výběrové řízení na nový fotbalový stadión. Dalším krokem teď budou takzvané tržní konzultace - ty jsou posledním krokem, které mohou stávající projekt zachránit. 

Magistrát bude se stavebními firmami hledat cesty k případným úsporám tak, aby město mohlo využít stávající územní rozhodnutí, stavební povolení a přitom se vešlo do odsouhlaseného maximálního limitu 605 miliónů korun.

Čtěte také

Podle náměstka primátora Hradce Králové Jiřího Bláhy z ODS začne magistrát na přípravě konzultací pracovat okamžitě. Hotovo by mohlo být do konce listopadu.
„Bude oslovena firma, která podala nabídku. Budou osloveny firmy, které předložily dotazy a budou také osloveny firmy, které se zúčastnily prohlídky na místě. S tím, že samozřejmě to bude uveřejněno ve věstníku, to znamená, že případní další zájemci se budou moci přihlásit."

Jiří Bláha je přesvědčen, že zmíněné konzultace povedou k úspěšnému cíli.
„Výsledkem této předběžné tržní konzultace by mělo být to, za jakých podmínek při ceně 605 miliónů korun jsou firmy schopny stavbu zrealizovat."

Hlasování o dalším postupu rozdělilo opozici

Například zastupitel Lubomír Štěpán z KSČM koalici podpořil.
„Já jsem přesvědčen o tom, že po určitých úpravách projektové dokumentace, které by se týkaly hlavně vybavení stavby, to znamená například vypuštění klimatizace v kancelářích či odstranění nerezových umyvadel a záchodů, bychom cenu stavby mohli snížit. Podle mých konzultací, které jsem si sám provedl, mi bylo některými stavebními firmami potvrzeno, že jsou schopny po těchto úpravách toto za 605 miliónů postavit."

Studie nového fotbalového stadionu v Hradci Králové

Člen představenstva fotbalového klubu FC Hradec Králové Pavel Křížek výsledek hlasování také uvítal. Další postup je podle něj logický a jediný možný.
„Jestliže jsme do tohoto projektu investovali spoustu peněz, tak podle mne musíme udělat skutečně všechno pro to, abychom zjistili, jestli onen projekt je nebo není reálný. A myslím si, že předběžné tržní konzultace, které nám zákon o veřejných zakázkách umožňuje, nám mohou pomoci odpověď nalézt."

Čtěte také

Proti byli Piráti, kteří nevěří tomu, že konzultace povedou k úspěšnému konci. Naděje je podle zastupitele Aleše Dohnala tak pětiprocentní. Ale i kdyby se povedlo úspory najít, tak jsou Piráti přesvědčeni, že stávající projekt je nesmyslný.
„Ten projekt je tak strašlivě v uvozovkách v dezolátním stavu, že se může cena kdykoliv potom vyšplhat. Projekt je zkrátka tak nekvalitní, že vícepráce mohou tvořit až 30 procent."

Jediné smyslupné řešení by podle Pirátů bylo stávající projekt včetně stavebního povolení zrušit a začít úplně od začátku. Že by to znamenalo zdržení nejméně 6 dalších let, což tvrdila koalice, Aleš Dohnal odmítl. Stihnout by se to prý podle něj dalo do tří let.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související