Velikonoční svátky v programu stanic Českého rozhlasu

18. duben 2011

Tématu Velikonoc se budou průběžně věnovat ve svém vysílání všechny stanice Českého rozhlasu. Posluchači se dozví nejen o tradičních svátečních zvycích v jednotlivých krajích, ale rozhlas jim nabídne i reportáže ze zahraničí, rozhovory se zajímavými hosty nebo tipy na výlety, praktické rady i stav české dopravy během svátečních dnů.

Český rozhlas 1 – Radiožurnál se bude věnovat historii i souvislostem velikonočních svátků. V neděli do programu zařadí informace o tradiční papežově velikonoční mši Městu a světu. Pořad Naživo přinese vybranou část muzikálu Jesus Christ Superstar. Tomuto hudebnímu dílu se 22. 4. ve 14.00 hodin bude v mimořádném vydání pořadu Vstupte! s Michaelem Prostějovským věnovat i Český rozhlas Leonardo.

Český rozhlas Dvojka připravuje tři přímé přenosy bohoslužeb – na Velký pátek od 17.00 hodin z kostela sv. Havla v Praze (slouží P. Vladimír Kelnar), v neděli od 9.00 z baziliky sv. Markéty v Praze Břevnově (slouží P. Václav Jiří Snětina) a na pondělí velikonoční od 9.00 přímý přenos bohoslužby Církve československé husitské v Litomyšli, kterou vede farářka Věra Říhová. V pondělí se v živém vysílání po celý den redaktoři stanice zaměří hlavně na velikonoční zvyky a tradice. Mezi 10. a 11. hodinou zkusí dodržet obyčej, který velí na Velikonoce se něčím obdarovat – uslyšíte rady jak a čím oživit jarní šatník.

Velikonoční vysílání na stanici Český rozhlas 3 - Vltava přinese mnoho zajímavých pořadů. Na Velký pátek se řada lidí ve svých myšlenkách obrací k ústřední postavě učení křesťanů všech vyznání Ježíši Kristu. Jeho zobrazení v dílech výtvarného umění je jedním z čelných témat odborného studia předního historika umění, univerzitního profesora Jana Royta, ředitele Ústavu pro dějiny umění FFUK v Praze. Páteční pořad (22. 4., 19.00) s názvem Kristus v křesťanské ikonografii nás provede nejdůležitějšími etapami historie zobrazování Krista a objasní nám i běžně neznámé souvislosti křesťanské ikonografie. Velkopáteční zamyšlení doplňují texty a verše v podání Libuše Šafránkové a Jana Potměšila. V programu kromě Gregoriánského chorálu zazní zpěvy východní liturgie, dále budou zastoupeni skladatelé Johann Sebastian Bach, Adam Michna z Otradovic, Giovanni Battista Pergolesi a Jan Dismas Zelenka.

Duchovní tematice bude zasvěcen pravidelný Souzvuk (neděle 24. dubna, 9.00), který bude jedinečným literárním svědectvím o propojení středověké Evropy, o duchovních a kulturních vazbách Čech a Itálie, ale i o vztahu dvou pozoruhodných žen. Inspirací pro něj je soubor dopisů italské světice Kláry (žijící v letech 1194 až 1253 v Assisi), adresovaných do Prahy Anežce Přemyslovně. Literárně-hudební pásmo nazvané Polovici duše své... připravila Eva Ocisková. Z hudebních pořadů upozorňujeme na Matoušovy pašije J. S. Bacha v pátek 22. 4. od 20.00 hodin. Dílo je prezentováno v rámci Roku německého jazyka. Matoušovy pašije jsou dílo s novozákonní textovou předlohou o závěru Ježíšova života, které v luterské církvi neoddělitelně patří k velikonočnímu týdnu. Uvedena bude nahrávka, pro niž se před čtyřmi desetiletími vzácně sešly oba proslulé saské chlapecké sbory – drážďanský Kreuzchor a lipský Thomanerchor, vedené v té době bratry Mauersbergerovými.

Analyticko – publicistická stanice Český rozhlas 6 uvede ve velikonočním speciálu, vysílaném v pondělí 25. dubna od 18.10, dokument Jana Tůmy nazvaný Zvonice, zvony a zvoníci svatovítské katedrály. V pořadu Česká justice zazní v pátek 22. dubna ve 21.10 jedna z kapitol církevního práva věnovaná Velkému pátku.

Český rozhlas Radio Wave zařadí na Velikonoční pondělí speciální ekumenické zamyšlení nad významem velikonočních svátků se zástupci několika církví. Tradičně tuto duchovní hodinku povede moderátor pořadu Vizionáři Petr Wagner.

Velikonoční svátky budou mít samozřejmě své místo i ve vysílání regionálních stanic. Posluchači zde najdou folklorní koncerty, rozhovory s pamětníky, lidovými umělci, témata duchovního rozměru svátků a mnoho dalšího. Namátkou upozorňujeme na brněnský Velikonoční kabaret „Jak se barví kraslice" v pondělí od 13.05, páteční Habaděj od 9.00 hodin v Hradci Králové s názvem Hody, hody doprovody - přímý přenos z Radioklubu Fantasia, ve kterém moderátoři Lada Klokočníková a Mirek Vaňura přiblíží společně s floristy a mistry lidových řemesel velikonoční zvyky a zároveň vyhodnotí za účasti posluchačů velikonoční soutěž o nejkrásnější kraslici, nebo společné vysílání ČRo Ostrava, ČRo Olomouc a ČRo Brno s názvem „Moravský rok - Velikonoce na Valašsku". Přímým přenosem z Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm provází Dagmar Misařová. Poslouchejte v sobotu 23. 4. 2011 od 10.00 hodin.

Svátky se promítnou také do programu zahraničního vysílání Českého rozhlasu na stanici ČRo 7 – Radio Praha. Její jednotlivé redakce se významu Velikonoc i tradičním zvyklostem budou věnovat průběžně po celé sváteční dny. Speciál z nezveřejněných folklorních sběrů K. J. Erbena připravuje česká redakce. Ve francouzském vysílání rozhlasoví redaktoři navštíví speciální velikonoční trhy.

Bližší informace o velikonočních pořadech všech stanic Českého rozhlasu najdou posluchači na webových stránkách Českého rozhlasu.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace