Velká německá koalice se otřásá

30. listopad 2009

Poslední události na německé politické scéně otřásají křesťansko - liberální černo-žlutou koalicí a oslabují pozice její šéfky Angely Merkelové. Stalo se tak především po odstoupení ministra práce šedesátiletého Josefa Junga, bývalého ministra obrany, po odhalení zářijového tzv. kundúzského masakru, který stál život 142 Afgánců, většinou z řad civilních obyvatel, po leteckém úderu NATO.

Ten si vyžádal místní velitel Bundeswehru, poté co se Talibáncům podařilo odcizit dva tankery. Nebral přitom ohled na to, že z nich místní obyvatelé přečerpávali pohonné hmoty. Německé ministerstvo obrany se snažilo tuto událost zatajit, ale díky tisku se dostala na veřejnost. Tehdejší ministr obrany Jung, ačkoliv znal plný rozsah této tragedie, s ní neseznámil poslance Bundestagu, ale ani svého nástupce Karla-Theodora Guttenberga. Ten ještě počátkem tohoto měsíce prohlašoval, že "zásah byl přiměřený". Zatajení celé události bylo cílené, protože se stalo tři týdny před parlamentními volbami a mohlo ohrozit Merkelovou a její stranu za situace, kdy veřejnost stále více kritizuje účast Bundeswehru v Afganistanu. I když zde není nasazován do bojových akcí, přesto podle dopisovatelky Sabiny Matthayové z ARD, tisíc německých vojáků v oblasti Kundúzu musí bojovat proti téměř neviditelnému nepříteli, který je přepadá ze zálohy na údajně klidném severu země. Kromě Junga musel odstoupit i hlavní velitel Bundeswehru generál Wolfgang Schneiderhan a státní tajemník v ministerstvu obrany Peter Wichert.

Opoziční sociální demokraté to však považují za nedostatečné a žádají vytvoření vyšetřovací parlamentní komise. Jak prohlásil jejich branný mluvčí v Bundestagu Raimer Arnold," celá aféra zatěžuje nejen Junga, ale také kancléřku, která držela na obraně člověka, který na to nestačil." Předseda SPD Sigmar Gabriel označil jeho demisi za opožděnou. Je otázka, zdali tímto rozhodnutím nechtěl chránit samotnou kancléřku, že v době předvolební kampaně se snažila před veřejností tuto událost zatajit. Jak poznamenala rostocká Ostsee-Zeitung, "neslavný konec Junga je též pro Angelu Merkelovou ranou do jejího kancléřství. Pouhé čtyři týdny, kdy je nová vláda v úřadě, vypukla aféra, která se týká změny v obsazení kabinetu a vytvoření vyšetřovací komise." Merkelová již oznámila, že na místo Junga jmenuje jako ministryni práce a sociálních věcí Ursulu von der Leyenovou a na její dosavadní místo šéfky ministerstva pro rodinu třicetidvouletou poslankyni Kristinu Köhlerovou, obě za CDU.

Spolková kancléřka musela však minulý týden řešit v Bundestagu další problém, a to o její snaze nominovat šedesátišestiletou předsedkyni Svazu vyhnanců, členku předsednictva CDU Eriku Steinbachovou do nadace "Útěk, vyhnání, porozumění". Na mimořádném zasedání vyvolaném sociálními demokraty poslankyně Angelica Schwall - Dürenová napadla přímo kancléřku, že svou snahou rozdmýchává nedůvěru sousedů ve střední a východní Evropě. Evropský mluvčí liberální FDP Michael Link varoval unionisty, aby tímto špatným rozhodnutím neohrozili těžce získané dobré vztahy s Polskem. Všechny politické frakce spolkového sněmu poté vyzvaly křesťansko demokratické poslance, aby opustili od záměru prosadit Steinbachovou do vedení nadace. Vzhledem k neústupnosti unionistických stran nebyl tento citlivý problém opět vyřešen a zůstal nadále otevřen.

Do třetice se nyní Merkelová dostala o víkendu do sporu se šlesvicko-holtštýnským ministerským předsedou Peterem Harrym Carstensenem ohledně plánovaného snížení daní na úkor zemského rozpočtu Ten pohrozil rezignací na svou funkci. Také sárský předseda vlády Peter Müller, rovněž člen CDU, vyslovil ostrou kritiku na adresu kancléřky, která prohlásila, že odmítá se spolkovými zeměmi o tom vést "bazarový kšeft". Je však závislá na jejich hlasech ve spolkové radě, která bude 18.prosince projednávat již schválený zákon o ulehčení daňového zatížení podnikatelů a rodin. Pokud by byl ve spolkové radě odmítnut, nemohl by vstoupit v platnost prvním dnem příštího roku. "Bild am Sonntag" k tomu poznamenává, že černo-žlutá koalice může ohlásit konkurz, pokud se jí nepodaří prosadit svou představu o snížení daní. List "Lübecker Nachrichten" dodává, "dobře jí tak, pokud není schopná zajistit vyrovnání ze svého daňového balíčku".

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio