Velké malé zprávy 13. června 2005

13. červen 2006
Velké malé zprávy

Indičtí archeologové objevili tajemstvím opředené přístavní město Muziris, které bývalo centrem obchodu mezi Indií a Římskou říší. V severoanglickém Halifaxu je Klub kuřáků dýmek, který pořádá každoroční soutěž svých členů. Americký úřad pro letectví a kosmonautiku NASA a jeho astronauté se před nadcházejícím startem raketoplánu Discovery připravují na dosud přehlíženého nepřítele - vesmírný odpad.

Indičtí archeologové objevili tajemstvím opředené přístavní město Muziris, které bývalo centrem obchodu mezi Indií a Římskou říší. Jak uvádí BBC, po staletí se mělo za to, že kdysi významné město zmizelo beze stopy, dva indičtí archeologové ale teď objevili předměty pocházející od Římanů v maličkém městě Pattanam na jihozápadně Indie, ve státě Kerala. V katastru nynější našli prvky architektury a materiály používané jen v zemích Středozemního moře.

Domorodci navíc vyprávějí, že i dnes nacházejí po silných deštích v půdě skleněné korálky a z dob Velkého Říma. Muziris býval centrem čilého obchodu mezi Římskou říší a zejména jižní částí Indie asi století před a století po Krtistovi, ale existují i důkazy, že tam připlouvaly lodě z Evropy ještě do sedmého století našeho letopočtu.

Ačkoli se podle všeho konečně podařilo objevit, kde Muziris býval, zůstává jedna záhada nevyřešená. Jak to, že na tu dobu tak velké město znenadání úplně zmizelo z povrchu Země?

V současné Británii kouří dýmku už jen dvě procenta mužů, na rozdíl od 12 procent v roce 1974. Přesto tato tradice stále ještě žije. V severoanglickém Halifaxu je například Klub kuřáků dýmek, který pořádá každoroční soutěž svých členů. Vítězem letošního klání se poprvé stala žena. Více k tomu náš spolupracovník ve Spojeném království Milan Kocourek.

Kocourek: Předmětem soutěže Klubu kuřáků dýmek v Halifaxu je výdrž, komu vydrží nejdéle 3 gramy tabáku, za použití co nejmenšího počtu použitých zápalek. Vítězem letošní soutěže se stala jediná členka mužského klubu paní Linden Müllnerová, která vytvořila nový rekord časem 1 hodina a 7 minut za použití pouhých dvou zápalek. Devětačtyřicetiletá paní Müllnerová, která vlastní celkem 18 dýmek překonala svůj nejlepší osobní čas téměř o 20 minut.

V rozhovoru s redaktorem Times řekla, že mužskému osazenstvu klubu její prvenství nevadí, protože dosavadním vítězem byl vždy jeden z jeho řad a mluvčí klubu potvrdil, že její vítězství je pro všechny skvělá zpráva. Kouření dýmek ženami bylo v XVII. a XVIII. století běžné, ale později nastal úpadek, ačkoli Virginie Woolfová a Chopinova přítelkyně George Sandová tento zvyk udržovaly ještě dlouho potom, co vyšel z módy.

Americký úřad pro letectví a kosmonautiku NASA a jeho astronauté se před nadcházejícím startem raketoplánu Discovery připravují na dosud přehlíženého nepřítele - vesmírný odpad. Pro vesmírnou loď totiž podle agentury AP představují malé kameny a další vesmírný nepořádek stejné nebezpečí jako třeba uvolněná pěna z palivové nádrže, která zapříčinila havárii raketoplánu Columbia.

Podle nových zjištění mohou různé objekty ve vesmíru způsobit takové poškození lodi, že v jednom ze 210 případů hrozí její úplné zničení. Astronauté se proto teď učí, jak se vypořádat s různým poškozením, které na lodi může způsobit náraz všelijakého vesmírného smetí.

Podle NASA obíhá kolem Země asi 9000 objektů, včetně aktivních a mrtvých satelitů a mikrometeoritů velkých i 10 centimetrů v průměru. Přitom jen náraz zrnka písku letícího rychlostí 32 tisíc kilometrů za hodinu může raketoplán Discovery vážně poškodit.

autoři: mkc , dnv , dst
Spustit audio

Více z pořadu