Velké malé zprávy 18. dubna 2006

18. duben 2006
Velké malé zprávy

Důkaz, kam až může sahat mateřská láska, našli vědci ve zvířecí říši - v Keni objevili obojživelníka, který krmí potomky vlastní kůží. Tradičním žárovkám, které se používají už neuvěřitelných 130 let, možná brzy odzvoní. Zkuste si teď sami odpovědět, jestli jste spokojeni se svým vzhledem a jestliže je vaše odpověď ne, nepropadejte pesimismu.

Důkaz, kam až může sahat mateřská láska, našli vědci ve zvířecí říši. V Keni objevili obojživelníka, který krmí potomky vlastní kůží. Zvíře podobné žížale žije pod zemí a dorůstá délky až 30 centimetrů. V dospělosti se obojživelník Boulengerula taitanus živí mravenci a hmyzem, ale jeho mláďata se líhnou z vajíček s příliš měkkými zuby a dokáží jíst jen matčinu jemnou kůži.

Samičce se podle časopisu Nature po nakladení vajíček nejenže zjemní kůže, ale stane se i výživnější. A mláďata si ji pak odtrhávají měkkými zuby, které připomínají háky. Ano, zní to celé poněkud kanibalsky, ale podle vědců to vypadá, že samička při krmení ani netrpí.

Nehnutě leží a nechá své ratolesti pořádně se nabaštit. Podle přírodovědců to s obětavou matkou zatím vždy dopadlo dobře: Mláďata ji nikdy celou nesnědla a za čas jim narosly pevnější zuby a pochutnávali si už jen na hmyzu.

Tradičním žárovkám, které se používají už neuvěřitelných 130 let, možná brzy odzvoní. Američtí vědci totiž podle časopisu Newscientist vyvinuli svítící materiál, který dnešní žárovku v mnoha ohledech zastíní:

Nezahřívá se tolik, spotřebuje daleko méně elektřiny, vydává přirozenější světlo a má větší životnost. Navíc je nové svítidlo z tenoučkých plátů, které se dají lehce připevnit na strop, zdi nebo nábytek. Pak už stačí jen napojit na elektřinu a vydatně svítí. Jde o polymer na uhlíkové bázi a jeho prvotní verze se už používá v displejích některých mobilních telefonů a MP3 přehrávačů. Dosud ale vydával málo světla.

Nový materiál s názvem OLED už dokáže osvítit celou místnost. Je tady ovšem jeden háček: Ať dělají vynálezci co dělají, na "světle budoucnosti" se tvoří tenká vrstva vody, a ta by mohla poničit materiály, na kterých by byl OLED připevněn.

Zkuste si teď sami odpovědět, jestli jste spokojeni se svým vzhledem. I když je vaše odpověď NE, nepropadejte pesimismu. V Británii jsou na tom - alespoň ženy - určitě hůře. Jen jedna jediná z 50 totiž odpoví na stejnou otázku kladně.

Alespoň to tvrdí průzkum časopisu Grazia mezi 5000 ženami, jehož výsledky přinesla webová stránka BBC. Překvapivě skeptický pohled na vlastní tělo podle BBC částečně vysvětluje, proč je v Británii tolik případů anorexie a bulimie. Sedm z deseti žen je přesvědčeno, že by se jim zlepšil život, kdyby vypadaly lépe a v průměru by chtěly schodit 9 kilogramů.

Prozatím se bezmála třetina Britek vyrovnává s přebytečnými kilogramy kuriózní cestou pečlivě každá odstříhavá cedulky s číslem velikosti ze svého oblečení. Jak moc jim leží vlastní vzhled na srdci, dokládá i zjištění, že průměrná Britka myslí každých patnáct minut na to, jak vypadá. Na co myslí každých 15 minut jejich muži, se průzkum nezmiňuje.

autor: dnv
Spustit audio

Více z pořadu