Velkolepé albové návraty! Čerstvý materiál sypou z rukávu The Libertines, Sampha a Danny Brown

25. říjen 2023

Od posledního alba britských chaotů The Libertines uběhlo osm let, přesto jim to na novém singlu Run Run Run hraje jako dřív. Sólový návrat chystá americký rapper Danny Brown, který po čtyřech letech oznamuje novou desku. Britského hudebníka Samphu můžete znát z naší rotace důvěrně, po šesti letech čekání teď konečně vyšlo jeho album Lahai. Dočkali jsme se i novinek od Caroline Polachek, košického rappera SIMILIVINLIFE a v Praze usazené slovenské hudebnice DASA.

Danny Brown - Tantor

Credits: Alan Maman, Baird Acheson, Daniel Dewan Sewell, Gabriel Acheson, Ryan Raines
Label: Warp
Album: Quaranta

První sólové album po čtyřech letech ohlásil detroitský rapper Danny Brown. Bude se jmenovat Quaranta, což je italské slovo pro muže, kterému je čtyřicet let – tyto narozeniny Brown oslavil už před dvěma lety. Ostrý pilotní singl Tantor – obdařený navíc patřičně bizarním klipem – naznačuje, že u Browna rozhodně nehrozí vyměknutí. V undergroundu se pohybuje i seznam hostů: Bruiser Wolf, Kassa Overall a MIKE, za produkcí desky sstojí třeba Quelle Chris, Paul White nebo SKYWLKR. Deska vychází v polovině listopadu a jsme zvědaví, jestli se vyrovná jeho společné nahrávce s JPEGMAFIA Scaring the Hoes, která je výrazným kandidátem na album roku. O produkcí tracku Tantor se postaral klasik samplovaných beatů The Alchemist.

Caroline Polachek - Dang

Credits: Daniel Harle, Caila Thompson-Hannant, Caroline Polachek
Label: Perpetual Novice
Album: Dang single

Druhá deska Caroline Polachek Desire, I Want to Turn Into You vyšla tento rok s nekonečným výčtem pochvalných recenzí. Server Pitchfork se například zmínil o tom, že by si deska zasloužila cenu Grammy. Frontwoman zaniklé kapely Chairlift se však nezastavuje a nabízí nám další singl Dang, který navazuje na předešlou sonickou paletu. Kombinace často potrhlé slovokresby, organických samplů a elektronických bicí měla původně být součástí alba, ale z dosud neznámých důvodů se na něj nevešla. Skladbu, která sampluje smích Nico Harle, dcery producenta Danny L Harlea, představila v televizní show Stephena Colberta před pár dny.

The Libertines - Run Run Run

Credits: Carl Barât, Danny Connors, Pete Doherty, Dimitri Tikovoi
Label: Casablanca / Republic
Album: Run Run Run single

Kouzlo britských indie rockerů The Libertines vždy tkvělo v jejich chaotičnosti, teď, osm let od vydání třetí studiovky Anthems For Doomed Youth ale opět dokazují, že jejich silnou stránkou je hlavně songwriting. Pod comebackovým singlem Run Run Run (stejně jako pod zbylými deseti skladbami) jsou podepsáni všichni čtyři kapelní členové a další album je na cestě. Bude se jmenovat All Quiet On The Eastern Esplanade a banda v čele s ikonickou dvojicí Pete Doherty a Carl Barât z něj servíruje ochutnávku s glam-rockovým beatem, která je o pocitu, že jste v pasti a snažíte se uniknout svému bezútěšnému životu. O produkci alba se postaral Dimitri Tikovoï (The Horrors / Charli XCX) a vyjde 8. března příštího roku.

DASA - Wife Now

Credits: Daša Bulikova, Joseph Futák
Label: Practise Music
Album: Wife Now single

Slovenská zpěvačka a skladatelka DASA se pohybuje mezi Londýnem a Bratislavou. Rodačka z Popradu studovala na Goldsmiths University a debutovala vloni v listopadu debutovým EP Come Through. Kromě skvělých ohlasů ze Slovenska si pomalu buduje pozici i na londýnské scéně, hrála už v klubech Windmill a Sebright Arms. Teď se DASA vrací s novým singlem Wife Now, o jehož vydání se postaral label Practice Music, kde vydávají třeba Squid, Emma-Jean Thackray nebo Porter Robinson.

Sampha - Can’t Go Back
Credits: Oleg Kondratenko, Owen Pallett, Giles Kwakeulati King-Ashong, Ibeyi, Lisa Kainde Diaz, Naomi Diaz, Sampha Sisay, Sheila Maurice-Grey, Kwesi Sey
Label: Young
Album: Lahai

Britský hudebník Sampha po šesti letech vydává novou a napjatě očekávanou desku Lahai. Skladatel a multiinstrumentalista, který je léta šedou eminencí hiphopové a R&B scény a na účtě má spolupráce třeba s rappery Kendrickem Lamarem, Drakem nebo zpěvačkou Solange, si za svůj aktuální počin vysloužil třeba označení „jeden z největších talentů své generace“. Na Samphovy nežné propletence akustických nástrojů a vycizelované produkce jsme se těšili i my v redakci, s pochvalami z webu Line of Best Fit souhlasíme a nasazujeme track Can’t Go Back o vnitřních rozporech a o tom, že je v pořádku občas prostě jen mýt nádobí a nedělat nic velkého, jak vysvětlil sám hudebník.

SIMILIVINLIFE - Do teba

Credits: Lukáš Prejsa, Šimon Sadiv
Labell: Warner
Album: DVOJBODKAHVIEZDIČKA

SIMILIVINLIFE je mladý slovenský interpret, kterého v Česku a na Slovensku zná snad každý, kdo má sociální sítě. Jeho virální track Sám (2021) se vyšplhal na první příčky hitparád a po vydání jednoho alba, EPčka a spolupracích s lidmi jako jsou Taomi, Porsche Boy, Calin a STEIN27 ukazuje, že není pouze virální senzací, ale rapovým umělcem, který stojí v popředí nové vlny slovenského rapu. To dokazuje i s novým EPčkem DVOJBODKAHVIEZDIČKA. Nahrávka je plná líbezných tanečních instrumentálů, které pendlují někde na hranici hyperpopu, rapu a produkcí jmen jako Mura Masa nebo Southstar. Celé EP je obalené v minimalistickém vizuálu, který podporuje rapperovu lehkost, s níž mění flows. Do naší rotace putuje track Do teba, který trefně ukazuje kvality celého projektu.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.