Věrnost je někdy směšná. Náš pes hrál za jídlo, říkal Juraj Jakubisko k práci na filmu Perinbaba a dva světy

5. prosinec 2023

Do kin přichází definitivně poslední snímek Juraje Jakubiska nazvaný Perinbaba a dva světy. Na dnes už legendární filmovou Perinbabu z roku 1985 navazuje i nenavazuje. Znovu je tu klíčová postava „peřinové báby“ Perinbaby, příběh je ale úplně jiný. Plátno tak zaplňuje množství nových figur v čele s Lukášem hledajícím pravou lásku, a jeho psem Uchem.

Sám režisér věděl, že „dvojka“ Perinbaby bude pro jiné děti, než byly ty v půlce osmdesátých let minulého století. „Mají jinou, novou estetiku vnímání. Jsou více zvyklé na rychlejší vyprávění a akčnější střih,“ uvědomoval si. I proto si na postprodukčních pracích dal hodně záležet a věnoval se jim do svých posledních dní. Obzvláštní péči pak věnoval digitálním trikům, které, jak říkal, v západní kinematografii stojí milióny dolarů a u nás je musíme dělat za pár šupů. „Kdybych se znovu dostal k filmu, věnoval bych se oblasti tvorby digitálních zázraků mnohem víc, než teď. Aby byl výsledek hezký, nestačí jen mít stoje; musíte mít i talent,“ zdůrazňoval. Sám se, bohužel, premiéry filmu nedožil, zemřel letos v únoru.

Perinbaba a dva světy

Giulietta Masina, která v původní Perinbabě hrála titulní postavu, mezi námi není už téměř třicet let – přesto Perinbabu „hraje“ i ve snímku Perinbaba a dva světy. Pomohly k tomu právě digitální triky. „Zachovat tuhle souvislost nebylo jednoduché,“ připouští režisér, který do velké míry stojí i za výtvarným řešením snímku. „Různé zázraky vymyslíte lehce, horší je pak převést je do filmu. Něco mě vždycky napadlo, všem se to líbilo, ale když jsem šel točit, říkal jsem si, který idiot to vymyslel,“ usmíval se Jakubisko během práce na filmu a dodával: „Triková složka filmu je stále důležitější, a to nejen v pohádkách. Obrazovou realitu dokáže za přijatelnější peníze dostat do hezčího výsledku, což se týká jakéhokoliv filmu.“

S úsměvem pak vzpomínal na spolupráci se svým psím hercem. Po konkursu vybral toho nejšikovnějšího, a hledal způsoby, jak s ním pracovat. „Tajemství jeho úspěchu tkví v tom, co platí i v životě. Když jsem dal filmovému Lukášovi do ruky sáček s granulemi, přestal se dívat na svoji paní a dělal všechno, co herec chtěl. Věrnost je někdy směšná – na svoji paní prostě zapomněl… To říkám pochopitelně v žertu, není to vždycky takhle. Jeho paní do něj vložila spoustu cvičení, a všechno, co ten pes uměl, jsem se snažil do filmu dostat tak, aby to vycházelo z děje a bylo to naprosto samozřejmé,“ dodával režisér filmu Perinbaba a dva světy Juraj Jakubisko.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.