Ohledávání hran lidské důstojnosti. A různé pravdy. Do kin jde snímek Přišla v noci

1. listopad 2023

Pod rouškou tmy se u vašich dveří zjeví matka a dosud poklidný život, který vedete s partnerem, obrátí naruby. Přitom se stále více zabydluje. Ani ji nenapadne se z vašeho bytu kamkoliv hnout. Tak trochu komedie, tak trochu horor, tak trochu psychologické drama. Skvěle natočené a skvěle zahrané.

Film Přišla v noci je mimo jiné o tom, jak si matka dobývá svůj prostor. Tudíž nastoluje zásadní téma: kde začíná a kde končí pravomoc zasahovat svému dítěti do života? My pak pečlivě ohledáváme hrany téhle trochu absurdní otázky až k hranici toho, kde končí a začíná lidská důstojnost,“ popisují režiséři filmem nastolené otazníky. Uznávají přitom, že jednoznačné odpovědi neexistují. „Z pohledu každého účastníka takové situace, ať mladého či příslušníka starší generace, jsou ty hranice trochu jinde. Narážejí tak na sebe různé pravdy,“ dodávají.

Současně přiznávají, že spousta filmových situací a replik je odkoukaná ze života kolem nich. Stejně jako v jejich dalších snímcích. „Když autor začíná s dramatickou situací, a potřebuje si ji osvojit, první, po čem sáhne, jsou jeho vlastní prožitky. A ty pak posouvá ad absurdum. Takže ano, z vlastních životů a observací čerpáme opravdu hodně. A tak je náš film v tomto ohledu autobiografický,“ usmívají se.

Při obsazování hlavní role měli skutečně šťastnou ruku. Simona Peková jako „matka, která přišla v noci“ je skvělá. Spolu s Pavlíčkem a Vejnarem dlouho hledala a obrušovala svoji postavu, až ji dovedla k dokonalosti. „Nejdřív jsem do ní chtěla promítnout sebe jako paní Žertéřku, která říká lidem do očí dobře míněné, ale občas kruté pravdy. Pak jsem do postavy chtěla začlenit svoji matku, velmi specifickou, kurážnou, ale občas až zlou. A hodně mi pomohla kostýmní výtvarnice, díky jejím šatům jsem našla další rozměr svojí postavy. Nakonec jsme společně naši matku vykonstruovali,“ vzpomíná herečka. Jedním dechem si pak pochvaluje spolupráci s dvojicí scenáristů a režisérů. „Takovou tvůrčí volnost jsem nikdy nezažila. Dokonce jsem nemusela přesně odříkávat scénář, i když k věci to být samozřejmě muselo. Můj výkon tak byl dokumentárnější a tím i pravdivější,“ je přesvědčená Peková. A poprávu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.