Veterináři bez hranic už potřetí připomenou Světový den boje proti vzteklině

20. září 2012

Už třetím rokem po sobě připomene i v Česku obecně prospěšná společnost Veterináři bez hranic ČR (dále jen VSF-cz) Světový den boje proti vzteklině (World Rabies Day), který připadne na 28. září a je držen v desítkách zemí světa.

Ve třech českých městech – v Brně, Liberci a Ústí nad Labem – budou od 24. září do 1. října pracovníci VSF-cz a další dobrovolníci ve spolupráci Katolickou diecézní charitou Brno, Nadějí Liberec, místními samosprávami a městskou policií pod heslem „Zdravá zvířata, zdraví lidé“ očkovat proti vzteklině psy, kteří patří lidem bez domova.

Hlavním projektem VSF-cz je především pravidelná vakcinace psů a dalších domácích zvířat proti vzteklině v pasteveckých osadách v okolí jezera Turkana a pohoří Kulal na severu Keni. I v rámci české očkovací kampaně jde o to vytvořit okolo komunit lidí bezpečnou bariéru naočkovaných zvířat pro zamezení přenosu této nebezpečné nákazy. Ta se šíří z volně žijících populací zvířat, přes zvířata chovaná v lidské péči až na člověka.

V České republice se v současné době vzteklina nevyskytuje. Jinak je tomu bohužel v jiných částech světa, včetně některých zemí Evropy, proto není možné polevit v preventivních opatřeních.

Logo Světového dne boje proti vzteklině

Řečí čísel: 150 – takový je počet zemí, ve kterých se vzteklina vyskytuje; 55 000 lidí zemře každým rokem na onemocnění vzteklinou; 95% úmrtí člověka na vzteklinu se odehraje v Asii a Africe; 40% osob, pokousaných zvířaty s příznaky vztekliny, jsou děti do 15 let; vzteklina se vyskytuje na všech kontinentech mimo Antarktidy.

Vakcinace bude zahájena:
Liberec – 1. října, v 9,00 v Nízkoprahovém centru Naděje, Valdštejnská 259, Liberec
Brno – 27. září, ve 13,00, v Nízkoprahovém denním centru pro lidi bez domova, Bratislavská 58, Brno
Ústí n. L. – 24. září, v 9,00, v městském útulku, Ústí nad Labem

Další informace o akci podají:
Liberec – MVDr. David Nejedlo – 606 543 999
Brno – MVDr. Jana Juránková – 777 102 311
Ústí nad Labem – MVDr. Václav Poživil – 602 723 881

Spustit audio
autor: Veterináři bez hranic