Vévodkyně Meghan: Má sladkou povahu a je opravdu klidný...

10. květen 2019
Výrok týdne

Nový člen britské královské rodiny dostal jméno Archie Harrison Mountbatten-Windsor. Narodil se ve středu 8. května manželce prince Harryho Meghan.  

„Má tu nejsladší povahu, je opravdu klidný,“ řekla o svém synovi do zvuku spouští fotoaparátů vévodkyně Meghan. 
„Nevím, po kom to má," doplnil ji princ Harry.

„Harry a Maghan patří ke královským párům, kteří volí civilní projev. Už v den, kdy se malý Archie narodil, tak to neformálně a s nadšením sdělil veřejnosti. Tehdy řekl něco v tom smyslu, že je to chlapeček, pro kterého by zemřel,“ říká redaktorka magazínu Forbes Irena Cápová.

Proč Archie?

Neformálnost pak vidí i ve zvoleném jménu dítěte. „Je to vůbec poprvé, co kdo v královské rodině zvolil coby hlavní jméno zdrobnělinu jména Archibald,“ říká Cápová.

Pár na sociálních sítích napsal, že „Archie je anglické dětské jméno. Jeho význam v angličtině zní: oblíbený, tedy věrný, odvážný, cenný. Harrison znamená Harryho syn, je to typické irské příjmení.”

Zatím nebyly zveřejněny hochovy šlechtické tituly, ale předpokládá se, že titul prince získá, až když jeho dědeček princ Charles nastoupí na trůn. „Titul princ/princezna náleží pouze nejbližším následníkům trůnu, tedy Charlesovi, Williamovi a jeho dětem,“ dodává redaktorka.

Výrok týdne analyzovala Irena Cápová, redaktorka magazínu Forbes.

autoři: Jan Burda , lup
Spustit audio

Související