Vezme stát peníze neziskovkám? Být premiérem, zaměřil bych se na státní zakázky firmám, říká Pánek

16. srpen 2018

Premiér Andrej Babiš z hnutí ANO si od ministerstva financí vyžádal analýzu, jak stát rozděluje peníze neziskovým organizacím. Chce vědět, kolik peněz dostávají jednotlivé organizace od různých ministerstev. Vadí mu, že náklady na neziskové organizace vláda údajně vůbec nesleduje. 

„Je třeba se na financování podívat opačně, není to tak, že by byl nějaký rozpočet, který by se rozdával neziskovým organizacím. Je to tak, že jednotlivé resorty potřebují zajistit určité služby a na to si sjednávají dodavatele,“ vysvětluje ředitel neziskové organizace Člověk v tísni Šimon Pánek.

Za nehospodárné neziskovky může především zadavatel projektů, tedy stát, tvrdí expert

Martin Šimáček

Nejvýše postavení čeští politici pochybují, jestli jsou finance směřující na fungování neziskových organizací vynaložené správně. V Česku působí 130 tisíc neziskovek, na jejich činnost šlo vloni skoro 18 miliard korun, z toho třetina na sport, kde se největším příjemcem dotací stala tuzemská fotbalová asociace. Je nutné, aby bylo hospodaření neziskového sektoru podrobené důkladné revizi?

Tito dodavatelé mohou být interní, například policie, nebo externí, tedy firmy, OSVČ nebo právě neziskové organizace. „Pokud se resorty rozhodnou, že třeba na práci s drogově závislými nechtějí poptat službu od neziskovky, tak budou muset nastoupit úředníci, nebo stát poptá firmu, která (do ceny) zakalkuluje svůj zisk,“ upozorňuje.

Pánek souhlasí s tím, že stát by měl co nejpřísněji kontrolovat své výdaje: „Kdybych já byl ministrem nebo premiérem, zaměřil bych se na tu největší část koláče, a to jsou peníze, které jdou firmám na státní zakázky, které jsou o dva až tři řády větší,“ tvrdí.

Největší část z třinácti miliard vyčleněných pro neziskové organizace podle něj putuje sportovním svazům. Dále to jsou sociální služby, které jsou do značné míry mandatorní, a zbývající dvě až čtyři miliardy jdou na kulturu nebo humanitární pomoc.

Šetřit se dá všude. Ale čistě ekonomicky je daleko lepší šetřit tam, kde jsou velké objemy peněz.
Šimon Pánek

Musíme šetřit

Ministryně financí Alena Schillerová za hnutí ANO podle svých slov s Pánkem naprosto souhlasí. Její apel prý směřoval k resortům, aby hledaly úspory, nikoli k neziskovými organizacím. Zároveň ale chce nastavit pravidla pro kontrolu dotací, a to nejen pro neziskový sektor.

Premiér prý také ve středu zadal všem ministrům, aby zaktualizovali tzv. Hlavní směry dotační politiky na rok 2019, tedy vládní priority v oblasti dotací.

Čtěte takéSchillerová mírní slova o seškrtání peněz pro neziskové organizace. Tři miliardy jsou podle ní maximum

„Doposud se dotační politika státu nikde neeviduje. Ve státním rozpočtu nemáme přesné položky na to, kolik na ní stát vynakládá,“ popisuje ministryně. „Není to o ničem konkrétním. Zajímá mě výdajová stránka rozpočtu a je to moje povinnost. A chci nastavit pravidla,“ dodává.

autoři: Věra Štechrová , ert
Spustit audio

Související