Viroložka Tachezy: Kdyby přišel omikron v březnu nebo na podzim 2020, byla by to katastrofa

20. leden 2022

Čísla nakažených koronavirem rostou. V nemocnicích ale zatím končí stále méně lidí s covidem-19. „Kdybychom byli s touto vlnou, kterou způsobuje varianta omikron, v březnu 2020 nebo potom na podzim, byla by to katastrofa,“ přiznává viroložka Ruth Tachezy z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Zkušenosti s předchozími variantami koronaviru nám podle ní pomáhají zvládnout šíření omikronu dosud bez větších problémů.

„Víme, že nás nechrání prodělaná imunita a nechrání nás dvě dávky vakcíny. Ale dobrá zpráva je, že třetí dávka vakcíny nás ochrání minimálně na nějakou dobu. To znamená před přicházející novou variantou omikron velmi kvalitně,“ vysvětluje Tachezy a dodává: 

Čtěte také

„Předešlé dávky očkování a prodělaná imunita, navíc takto povzbuzená, zřejmě zabrání, abychom skončili v nemocnici, případně s horším průběhem nemoci.“

Navíc se ukazuje, že přeočkování snižuje šíření viru až o polovinu. Omikron totiž funguje tak, že obchází vytvořenou imunitu. A čím je tělo imunnější, tím je to pro vir komplikovanější.

Koronavirus je schopen obcházet imunitu, tedy změnit místa, která mu umožňují unikat imunitnímu systému.
Ruth Tachezy

Odborníky tato fáze nepřekvapila, věděli, že vzhledem k očkování musí do tohoto bodu dojít i koronavirus SARS-CoV-2.

Zpočátku když virus přijde do lidské populace, tak nemá důvod se měnit z hlediska účinnosti imunitního systému, když tam žádná imunita proti němu není. Jeho první snahou je být pravděpodobně co nejvíce přenosný, aby nakazil co nejvíce lidí,“ popisuje Tachezy.

„Teprve postupem času, jak imunita v populaci vzniká, tak je to určitý tlak. A koronavirus je schopen obcházet imunitu, tedy změnit místa, která mu umožňují unikat imunitnímu systému.“

Omikron má třicet mutací

Aby viry mohly v těle přežívat, tak se musí neustále obnovovat. A při této takzvané replikaci se může stát, že se zpřeházejí některá písmenka, kterou je virová RNA charakterizovaná.

Čtěte také

Když se taková mutace stane jednou nebo dvakrát, není to problém, při větším počtu mutací už mluvíme o nové variantě. Když se ovšem odehraje třicet mutací najednou, jako v případě omikronu, tak se vir v našem těle začne chovat jinak než předchozí varianty.

„Předchozí varianty si byly velmi podobné. Takže když si naše tělo vyrobilo protilátky a přišla mutace, která změnila jedno místo, tak ta jedna protilátka přestala fungovat. Ostatní fungovaly stále dobře,“ přibližuje Jan Pačes z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd.

Omikron je nakažlivější proto, že mutace nese hlavně na spike proteinu, tedy v místě, kde se vyrábí protilátky, proti kterému virus cílí. „A proto ty protilátky, které jsme získali z předcházejících variant, nefungují proti omikronu dobře,“ dodává Pačes.

Byla bych velmi opatrná v tom tvrdit, že omikron vyřeší pandemii. My opravdu nevíme, co koronavirus udělá dále.
Ruth Tachezy

Tato varianta koronaviru je proto nakažlivější, i když stávající protilátky nás chrání před horším průběhem. Omikron by tak mohl být zlomem v covidové pandemii. Podle viroložky Ruth Tachezy je na takové konstatování ještě příliš brzy:

Čtěte také

„Byla bych velmi opatrná v tom tvrdit, že omikron vyřeší pandemii. My opravdu nevíme, co koronavirus udělá dále, a těch možností je pořád dost. I kdyby to byla ta pozitivní možnost, že se s námi virus  bude více sžívat, bude vyvolávat méně závažné průběhy, ať už v důsledku proměn, nebo budující se imunity ve společnosti, tak stále nemůžeme vyloučit, že nepřijde něco, co nás hodně překvapí.“

Stále bychom tedy měli mít na paměti pravidlo tří R – tedy ruce, roušky, rozestupy.

Poslechněte si i další témata Vědy Plus. 

Děti v pandemii přestali dbát na čištění zubů a prohlídky u odborníků rodiče často oddalovali, důsledkem jsou závažnější diagnózy. Vyplatí se dnešním zemědělcům zapojit se do agrovoltaiky? A možné je, že kdo nemá v těle EB virus, je skoro jistě chráněný před roztroušenou sklerózou.

autor: Eva Kézrová
Spustit audio