Vítáme vlídný hejt, který ve svých novinkách šíří Kirin J Callinan, gglum a VOJTIK

18. říjen 2023

Australan Kirin J Callinan explicitně vyjádřil svou nenávist vůči streamovacím službám, nakonec na nich ale album If I Could Sing přece jen vydá. Britská hudebnice gglum zachycuje emoční chaos komplikovaného vztahu a podobného tématu se drží i Jamila Woods s deskou Water Made Us. V novinkách Radia Wave najdete také nečekané spojení pop-rockové kapely Phoenix s rapperem Pushou T či oduševnělé Butcher Brown, kteří umí jazz i rap. Je tu zase i VOJTIK a tentokrát zní úplně jinak!

Kirin J Callinan - Eternally Hateful

Credits: Kirin J Callinan, Nick Chrisp
Label: Inertia Music
Album: If I Could Sing

Australský písničkář Kirin J Callinan působí na scéně už patnáct let, poslední roky se ale víc věnuje svému labelu Worse Music. Své čtvrté album If I Could Sing nejprve ohlásil na červen, pak ho ale vydal jen na USB nosičích, které se prodávaly na jeho koncertech. Důvodem byla údajně nenávist k streamovacím službám. Teď to nicméně vypadá, že deska se přece jen objeví v tradičních distribučních kanálech – předzvěstí je ryčný singl Eternally Hateful s typicky bizarním videem, v němž Callinan hraje středověkého mučedníka. Přesné datum vydání desky If I Could Sing nicméně stále neznáme.

VOJTIK - LOVESICK

Credits: Siem Spark, Vojtech Klinec
Label: self-released
Album: LOVESICK single

Mladá vycházející hvězda slovenské pop music VOJTIK vydává překvapivě funk-popový singl LOVESICK, který má sloužit jako rychlá odbočka před vydáním jeho plnohodnotného albového debutu PRINCEZNA Z PODPOĽANIA. Po nedávno virální skladbě DETVIANSKY SEN si jeho výpravné texty a chytlavou produkci zamilovali snad všichni, kdo holdují alternativnímu cz/sk popu. Sám VOJTIK k novince na svých sociálních sítích píše, že jde o odklon od jeho klasické tvorby, a že LOVESICK měl zhruba dva roky uloženou v šuplíku. Mezi vlivy pro vznik singlu zmiňuje například Duu Lipu, s výsledným zvukem pomáhal producent Siem Spark.

gglum - SPLAT!

Credits: Adam Kaye, Ella Smoker, Samuel Knowles
Label: Secretly Canadian
Album: SPLAT! single

Pod jménem gglum vystupuje v Londýně usazená písničkářka Ella Smoker. Vyrostla na rockabilly, soulu nebo emo a přitahuje ji hudba, ve které nachází bezpečí. Teď je jí dvacet jedna let a nedávno podepsala kultovní značce Secretly Canadian. Prvním singlem na novém labelu je přímočará píseň SPLAT!. „Chtěla jsem zachytit emoce, které přišly s komplikovaným vztahem, kde máte pocit, že se nic neděje, nikdo se o nic nesnaží, ale pořád na to musíte myslet. Chtěla jsem zachytit emoční chaos náctileté touhy a intenzitu pocitů, kdy se ještě pořád učíte, jak fungují vztahy,“ říká Ella Smoker o svém novém singlu.

Phoenix - All Eyes On Me ft. BENEE, Chad Hugo & Pusha T

Credits: Chad Hugo, Christian Mazzalai, Frédéric Moulin, Laurent Mazzalai, Stella Rose Bennett, Terrence LeVarr Thornton, Thomas Croquet
Label: Glassnote
Album: All Eyes On Me (Remix) single

Pařížská skupina Phoenix vydala vloni v listopadu svou sedmou studiovou desku Alpha Zulu. Teď album připomíná remixem skladby All Eyes On Me a v nové verzi se sešla zajímavá sestava, které vévodí rapper Pusha T. Vokály do skladby přidali i novozélandská zpěvačka Benee a Chad Hugo, polovina The Neptunes. Právě on byl na začátku remixu: „Když jsme hráli ve Virginii, vždycky se ukázal a říkal, že spolu musíme někdy něco natočit“. Phoenix píseň uvedli v létě na festivalu We Love Green, kde se k nim na pódiu přidal i Pusha T. Aktuálně se Phoenix těší na premiéru snímku Priscilla, k němuž dělali hudbu. Film o manželce Elvise Presleyho jde do kin na začátku listopadu.

Butcher Brown - I Can Say To You ft. Vanisha Gould

Credits: Andrew Jay Randazzo, Corey Jonathan Fonville, Devonne Andre Harris, Marcus James Tenney, Morgan Lee Burrs, Vanisha Gould, Chris Dunn
Labell: Concord Jazz
Album: Solar Music

Skupina Butcher Brown pochází z hip Richmondu, hlavního města americké Virginie, kde se její členové potkali při studiu jazzu na tamní univerzitě. Léta společného přátelství a hraní v nejrůznějších školních uskupeních přetavuje do pohlcujícího mixu jazzu a hip hopu s indie estetikou. Na scéně působí už deset let (za tu dobu se dostali třeba do sledovaného NPR Tiny Desk) a jejich songem začínaly přenosy americké fotbalové ligy. Na své desáté desce Solar Music hlouběji prozkoumávají soulovou polohu své hudby, singl I Can Say To You s hostující zpěvačkou Vanisha Gould je toho nejlepším příkladem.

Jamila Woods - Practice ft. Saba

Credits: Jamila Woods, Jasmin Charles, Tahj Malik Chandler, McClenney
Label: Jagjaguwar
Album: Water Made Us

Jamilu Woods z playlistu Radia Wave už dobře znáte. Na posledním singlu z jejího nového alba Water Made Us nazvaném Practice, hostuje její chicagský "soused", zpěvák a rapper Saba. K písni vznikl také odvážný videoklip režiséra Carlose Lópeze Estrady plný nahých těl. „Practice je píseň o uvolnění tlaku, který na sebe ve vztazích vyvíjíme. Snažila jsem se změnit to, jak často hodnotím vztahy na základě jejich potenciální dlouhověkosti, a ne podle toho, jak se cítím v daném okamžiku,“ dodává americká básnířka a hudebnice. Nahrávka vyšla u ceněného nezávislého labelu Jagjaguwar.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.