Vítězem Concertino Praga 2019 se stal klavírista Jan Čmejla z České republiky

13. únor 2019

Mezinárodní odborná porota určila ve čtvrtek 8. února a pátek 9. února 2019 vítěze 53. ročníku tradiční rozhlasové soutěže Concertino Praga. Tento rok byla soutěž vypsána pro sólové strunné nástroje – klavíry, housle, violoncella a poprvé také harfy.

Mezinárodní porota Concertino Praga 2019 vybrala vítěze z 31 přihlášených soutěžících z Arménie, Rakouska, Bulharska, Nizozemí, Německa, Velké Británie, Polska, Rumunska, Ruska, Slovinska a Ukrajiny. Českou republiku reprezentovalo pět soutěžících. Výkony soutěžících posuzovala porota ve složení: Doris Blaich (producentka německého veřejného rozhlasu SWR2), Michael Frischenschlager (housle, Rakousko), Holger Hettinger (vedoucí hudby v Deutschlandfunk Kultur v Berlíně), Lydie Härtelová (harfa), Lukáš Klánský (klavír), Tomáš Strašil (violoncello) a Marek Valášek (sbormistr a dirigent).

Absolutním vítězem se stal klavírista Jan Čmejla z České republiky, kterému Český rozhlas vydá profilové CD a zároveň obdrží finanční odměnu ve výši 1 000 EUR. „I když jsem byla připravená na to, že uslyším výborné výkony soutěžících, překvapilo mě, jak ti, kteří ve svých kategoriích dostali nejvíce bodů, hráli: byly to neuvěřitelně zralé výkony, po všech stránkách dokonalé. Nechce se ani věřit, že soutěžícím je maximálně šestnáct let,“ uvedla předsedkyně letošní mezinárodní poroty Concertino Praga a harfistka Symfonického orchestru Českého rozhlasu Lydie Härtelová.

V rámci 53. ročníku Concertino Praga byly v následujících kategoriích uděleny tyto ceny                    

Klavír:

1. cena Jan Čmejla (Česká republika)
2. cena Eliška Tkadlčíková (Česká republika)
Čestné uznání: Eva Garet (Rumunsko), Gabriela Bortnowska (Polsko)                          

Housle:

1. cena Wiktor Dziedzic (Polsko)
2. cena Lora Markova (Bulhrasko)
Čestné uznání Sofiia Yakovenko (Rusko), Maria Dueňas (Rakousko), Klára Erdingerová (Česká republika)

Violoncello:

1. cena Syon Najman (Bulharsko)
2. cena Mariia Slashcheva (Rusko)
Čestné uznání Thomas Prechal (Nizozemí), Konstancja Smietanska (Polsko) 

Harfa:

1. cena Aleksandra Arsenova (Rusko)
2. cena Yelyzaveta Rakovska (Ukrajina)
Čestné uznání Jernej Mišič (Slovinsko), Martin Sadílek (Česká republika), Victoria Markova (Bulharsko)     

Koncert vítězů se uskuteční ve Dvořákově síni pražského Rudolfina v neděli 9. června 2019. Symfonický orchestr Českého rozhlasu, který bude laureáty na slavnostním koncertě doprovázet, bude hrát pod taktovkou Marka Šedivého. Na koncert naváže tradiční Jihočeský festival Concertino Praga. Laureáti vystoupí v koncertních sálech či zámcích čtyř měst v termínu od 10. do 16. června.

Spustit audio