Vize a výrobky

7. červen 2002

Dnes začala v Národním technickém muzeu výstava průmyslového designu nazvaná Vize a výrobky, Design studio Španihel.

Výstava seznamuje s výsledky tvorby českých průmyslových designérů devadesátých let minulého století. V nelehkém období velkých změn ekonomických a sociálních, v době restrukturalizace a privatizace bývalého československého průmyslu, která se velmi těžce projevila právě v tvorbě designérů, spolupracujících s průmyslovými podniky, vznikla řada velmi kvalitních děl. Samostatnou expozicí se zde prezentuje DESIGN STUDIO ŠPANIHEL. Práce Jiřího Španihela a jeho spolupracovníků jsou ukázkou kvalitní tvorby průmyslových designérů v nových podmínkách tržní ekonomiky.

Ilustrační foto

Vize a výrobky, Design studio Španihel je poslední, 4. částí výstavního cyklu Národního technického muzea týkající se českého průmyslového designu. Prostřednictvím kreseb a modelů představí vybrané projekty českých designérů a některé průmyslové realizace z 90. let 20. století, které vznikaly v tomto období. Bude tak završeno dokumentační úsilí Národního technického muzea na poli českého průmyslového designu technických oborů a vytváření jeho sbírkového a archivního fondu.

První etapa, kterou představila výstava otevřená v roce 1995, připomenula počátky průmyslového výtvarnictví a vývoj estetiky průmyslové výroby od počátku 19. století do roku 1938. Byly zde použity vybrané exponáty ze sbírek muzea a fotografické dokumentace. Náplní druhé etapy bylo období od roku 1939 do počátku šedesátých let, tedy období vymezené založením Školy umění ve Zlíně na jedné straně a dozníváním tzv. bruselského stylu v našem průmyslovém výtvarnictví na straně druhé. Na druhé výstavě (září 1996 - květen 1998) byl podán ucelenější obraz vývoje průmyslového výtvarnictví ve všech technických (a částečně i dalších) oborech, představena byla také práce designérů ve všech fázích od prvotních skic přes modelové studie a definitivní návrhy až po hotové výrobky. Třetí etapa, představená na výstavě Průmyslový design 1965 - 1989, byla dokončena a prezentována v březnu 1999. Zachycovala období od druhé poloviny šedesátých let, kdy již měl průmyslový design v tehdejším socialistickém Československu zajištěn určitý stabilní "životní prostor" a zároveň získal své dnešní pojmenování.

Výstava Vize a výrobky trvá do 28. září, Design Studio Španihel do 28. července 2002.

Spustit audio