Vláda souhlasí s dohodou o majetkovém vyrovnání státu a církví

23. leden 2008

Stát by měl církvím vracet majetek šedesát let. Dohodla se na tom vláda. Ministři tak posvětili záměr odloučit financování církví od státu výměnou za církevní majetek zabavený komunisty. Včetně úroků státní kasa církvím ve výsledku vyplatí až 270 miliard korun.

Na jedné straně zástupci sedmnácti církví, na druhé vládní komise, tak vypadala jednání o vrácení zabaveného majetku. Obě strany nakonec dohodu našly.

Zhruba třetinu z celkového objemu budou tvořit nemovitosti, zbytek finanční náhrada. Ta by měla být 83 miliard korun. Kvůli úrokům a inflaci ale částka vyšplhá až na 270 miliard.

Premiér Mirek Topolánek ale mluví o úspěchu. "Myslím si, že je třeba celou sadu těch problémů, které s sebou nevyrovnané vztahy státu a církve historicky nesly, odblokovat, a je to jedinečná šance," uvedl Topolánek.

Podle ministra kultury Václava Jehličky se vyplacením církví stát zbaví břemene, které by pro něj v budoucnu mohlo být neúnosné. "My jsme spočítali přibližná čísla a pokud by docházelo k nárůstu počtu duchovních, jak je tomu od roku 1990, tak za těch 60 let by stát zaplatil o 300 miliard víc, než zaplatí tímto způsobem," podotkl Jehlička.

O výhodnosti dohody pro stát mluví i kardinál Miloslav Vlk. "My nemáme žádnou politickou moc a apelujeme pouze na racionální uvažování politiků. Domníváme se, že ta dohoda je pro stát tak výhodná, že si nedovedu představit, že by politici byli schopní tuto dohodu odmítnout," řekl Radiožurnálu kardinál Vlk.

Paragrafová podoba zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi by měla jít do léta do Poslanecké sněmovny a po parlamentních prázdninách pak do Senátu. Pokud projde oběma komorami, měl by zákon platit od ledna 2009.

Suma se ale zdá příliš vysoká některým koaličním poslancům. K návrhu má výhrady například místopředsedkyně sněmovny za ODS Miroslava Němcová. "Já myslím, že jsme ve fázi, kdy se budeme právě o těch změnách bavit, a to jak v poslaneckém klubu, tak se členy vlády, a myslím si, že k nějakým návrhům určitě dojde," řekla Němcová.

Opoziční sociální demokraté se návrhu nebrání, chtějí ale znát podrobnosti dohody. "Myslíme, si, že materiál obsahuje záležitosti, které je potřeba si vyjasnit. Já jako stínový ministr zemědělství jasně říkám, že budu žádat po ministru zemědělství Gandalovičovi podrobný přehled, jakým způsobem byl oceněn majetek, ze kterého se vychází," potvrdil šéf poslanců ČSSD Michal Hašek.

Spustit audio