Vládci a rádci

7. listopad 2008

O kvalitách politika hodně napoví jeho výběr spolupracovníků. Mohou dodat, co politikovi schází - a mohou mu také, když si vybere špatně, značně ublížit. Nad jednou takovou volbou Baracka Obamy se ve své poznámce zamýšlí Milan Slezák.

Budoucí americký prezident si za svého šéfa Bílého domu - což je, mimochodem, velice vlivná funkce - vybral ostrého hocha Rahma Emanuela. Ten ho prý má strkat k politickému středu vždy, když se prezident, který je ve své straně spíš nalevo, začne od středu výrazněji odchylovat, a ohrožovat tím vyhlídky demokratů v příštích volbách.

V této poloze by Emanuel mohl Obamovi posloužit i jako bleskosvod. Známe to z historie. Od Ruska po Španělsko lid oddaně uctíval vládce, neboť ten byl vždycky dobrý, a s gustem nadával na zlovolné rádce, kteří to vládci kazí.

Emanuel je i schopný organizátor. Když si něco umane, také to prosadí. Peníze do fondu Demokratické strany si na potenciálních dárcích vydupal a vyječel. Doslova. Jeho schopnost shánět dary a voliče je rozhlášená. Neméně vyhlášený je agresivní styl, který, podle jednoho Emanuelova stranického kolegy, působí jako, cituji, "kříženec mezi hemorrhodiem a bolestí zubů".

Člověku, s nímž se politicky rozejde, dokáže Emanuel poslat poštou zahnívající rybu.

Není divu, že se Rahmovi Emanuelovi přezdívá Rahmbo - a že on sám se nechal slyšet, že když se někdy po ránu budí, taky se nenávidí. (Je to ale skutečně sebereflexe? Tady se zřetelně ozývá i židovský smysl pro humor!)

Udělá Obama s Emanuelem štěstí? McCain si totéž myslel o Sarah Palinové. Teď jí lidé z jeho okolí kritizují. Stěžují si, že se opakovaně chovala nemožně. Že nevěděla, že Afrika je světadíl, a nikoli stát. Že si předraženou mítinkovou garderóbu zaplatila z volebního fondu. Jistě - ale není chyba samotného McCaina, že ho Palinová tak nepříjemně překvapila? Neměl si toho o ní zjistit více?

Snad zná Obama svého Emanuela lépe. Snad. V každém případě: Rahm Emanuel ví, co je to Afrika.

Spustit audio