Vladimír Burjánek: Čeština

2. leden 2022

K prvním krokům v roce, který ještě voní novotou a možná i nese stopy silvestrovského veselí, nepatří asi složité filozofování. Tak vás možná potěší autor, který na internetových stránkách vzdal hold vtipnosti českého jazyka. Uslyšíte jména osobností z oblasti umění, sportu a dalších, která znáte. 

Čtěte také

Lepší by asi byla psaná podoba, ale rozluštit se to dá i slovně. Tak pozorně poslouchejte. Všichni pili - jen František Nepil, všichni ryli - jen Bohumil Hrabal, všichni použili kleště - jen Zdeněk Svěrák, každý byl mokrý - jen Jiří Suchý.

Všichni jsou cizinci - jen Svatopluk Čech, všichni sbírají jedlé houby - jen Zdeněk Nejedlý, všichni měli oštěpy dřevěné - jen Jan Železný, všichni hráli zvolna - jen Tomáš Pospíchal.

Čtěte také

Já sbíral lipový květ - a Karel Heřmánek. Všichni dali sprint - jen Tomáš Klus, všichni si vyslechli osvobozující rozsudek - jen Tomáš Ortel, všichni byli svěží - jen Michal Malátný. Kdo nechtěl - tak ho Miroslav Donutil.

Všichni jsou opálení - jenom Petr Spálený, všichni byli rozpálení - jen Milan Chladil, všichni byli vzhůru - jen Jaromír Spal. Každé otevřené dveře Jiří Zavřel. Možná přijdete i na další spojení, zkuste to.

Spustit audio

Související

  • Vladimír Burjánek: Matematika

    Pokaždé, když nastane zlom v našem školství v otázce povinné maturity z matematiky - a že jich už od mé zkoušky dospělosti bylo - lituji humanitně orientované studenty. 

  • Vladimír Burjánek: Moudra

    Když dáš krávě do držky, ona ti dá do dížky, opakoval mi mnohokrát tuhle lidovou moudrost můj chytrý strýček sedlák. A podle ní se také sám řídil.  Kravka byla prioritou. 

  • Vladimír Burjánek: Ta příjmení

    Že si někdy člověk nevzpomene na příjmení, to se stává. Že si poplete příjmení dvou osobností, stane se také, ale někdy je z toho velmi humorná situace.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.