Vladimír Burjánek: Srozumitelnost

6. červen 2021

Nestalo se nám to jednou a nebyla to výjimka. Když se doma díváme na nejeden z novějších filmů, najednou jsme se po sobě se ženou začali nechápavě koukat. Slyšíš to dobře? Ptám se. Rozumíš jim? Neslyším, přidej zvuk. Přidáte zvuk a není to o moc lepší. 

Zastřené a šeptající hlasy herců společně s oblíbenými podkresy dělají své a mnohdy to raději vypnete, než se domýšlet, co se tam děje. Starší lidé méně slyší, ale někteří filmaři jim v tomto směru situaci neulehčují. Dobu jsem váhal, jestli je chyba v nás, divácích, nebo technickém provedení některých uměleckých děl.

Čtěte také

Jak tomu třeba přispívá obliba šumlujících hereček, režiséry oblíbených, kterým často nerozumíte ani slovo. Z duše na toto téma promluvil divákům v jednom z rozhovorů režisér Zdeněk Troška. V pár větách pojmenoval celou situaci a klepl hřebíček na hlavičku.

Cituji: „Mnoho filmů vzniká jako produkt na jedno použití," řekl otevřeně. „Scénáře jsou nedotažené, bezradné, bez konce. Hercům není mnohdy rozumět, cedí slova mezi zuby, do toho řve hudba. Podívejte se na filmy pro pamětníky, tam rozumíte každému slovu."

Kéž by tohle slyšeli mnozí tvůrci a začali v tomto směru myslet i na nás - starší diváky.

Spustit audio

Související

  • Vladimír Burjánek: Počítače

    Naše děti a vnoučata u počítačů streamují, tweetují, chatují, laikují. Pro ně to jsou běžná slova, u kterých si ani neuvědomují, že nenápadně opouštějí rodný jazyk.

  • Vladimír Burjánek: Projekty

    Mám nápad, pronesl Jirka Vařejda silným hlasem, když jsme jako kluci seděli na schodech u kostela a nevěděli, co dělat. Půjdeme k sedlákům na jabka!

  • Vladimír Burjánek: Obchodníci

    Můj dědeček i otec byli obchodníky každým coulem. Tohle umění jsem ani po jednom z nich nezdědil. Pamatuji si jen, co oba říkali - každý kousek má svého kupce.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.