Vladimír Burjánek: Daň vymoženostem

6. květen 2023

Vedle příjemných chvil a zážitků se člověk ve svém životě musí vyrovnávat i s opakem. Nepříjemnostmi a situacemi, které nám nedělají zrovna radost, ba co víc, přímo obtěžují. Mobilní telefony jsou na jedné straně vítaným pomocníkem v pracovním procesu i životě. Na druhé straně k nám však přinesly i nepříjemné chvíle. 

Čtěte také

To když vám volají neznámí lidé a nabízejí pomoc s vaší finanční situací. Nebo ještě nedávno různí šmejdi lákající vás k odběru plynu a elektřiny. Případně podvodníci, kteří z vás dolují heslo k vašemu účtu. Ještě úspěšnější je v tomto směru internet. Chcete si koupit třeba koberec. Prohlédnete nabídky různých firem a hned vám několik dnů naskakují po otevření stránek nabídky všech možných koberců.

Pořídil jsem si nedávno nový počítač. Při prvním seznamovaní jsem omylem klepl, jak jsem později poznal, na zkušební dobu aplikace pro operační systémy Windows.

Čtěte také

Od té doby mi při každém otevření počítače zaplňovala obrazovku ona aplikace. Napsal jsem jim celkem třikrát na uvedenou adresu, že si u nich nic neobjednám a aby mi nezahlcovali přístroj svými nabídkami.

Marně. Jsou to nezmaři a i po zkušební době mě bombardují svojí nabídkou. Je to asi daň, kterou platíme za vstup zázraků techniky do našeho života.

Spustit audio

Související

  • Vladimír Burjánek: Přechod

    Léta jsme odebírali plyn a elektřinu od velkých dodavatelů. Potom jsme se v rámci akce Obec občanům nechali umluvit a přešli jinam. Každoročně jsme měnili dodavatele.

  • Vladimír Burjánek: Kůže

    Můj dědeček byl řezník. Na vesnici s přibližně 800 obyvateli, ve které se uživila řeznictví 2, 3 obchody se smíšeným zbožím, 2 hospody, 4 zahradnictví a další služby.

  • Vladimír Burjánek: Emil

    Před ročním pobytem v zeleném vojenském  stejnokroji jsem tehdy nastoupil neplánovaně na tehdejší Dům osvěty v okresním městě. Věděl jsem, že to je jen dočasné řešení. 

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.