Vladimír Burjánek: Kradači

29. srpen 2021

Jakýkoliv druh zlodějiny se mi nelíbí a odsuzuji ho. Chmatákům říkám kradači. Je samozřejmě rozdíl mezi tím, když sklerotická babička sebere v samoobsluze jedno máslo, nebo když poslanec či funkcionář čehosi odkloní astronomickou částku na své konto.

Čtěte také

Moji prarodiče měli řeznictví, když babička jednou obsluhovala dobře situovanou paní a otočila se od pultu, slyšela podivné cinknutí. Protože měla přehled, hned zjistila, že jí madam sebrala kus šišky salámu. Obsluhovala ji klidně dál a když skončil nákup, babička se vydala s posledním kouskem masa k paní do krámu, místo toho, aby jí ho dala normálně na vrchní desku pultu.

Dala maso do tašky, z té vzala ukradený salám a se slovy - tohle jsme ještě nevážili, ocenila ukradený kousek a paní ho s úsměvem podala. Baba se mohla studem propadnout, vyprávěla vždycky babička.

Čtěte také

Vzpomněl jsem si na tuhle příhodu a její řešení, když jsem nesl nedávno babičce na hrob květiny. Dal jsem je do vázy, nalil vodu a v konvi mi další ještě zůstala. Teprve tím jsem si uvědomil, že někdo nám z hrobu odnesl velkou kameninovou mísu i s maceškami, které jsem pokaždé zbytkem vody zaléval.

V tomto případě byl nenechavý poberta neznámý. Nepokradeš, říká jedno z přikázání a na hřbitově by to mělo platit zejména.

Spustit audio

Související

  • Vladimír Burjánek: Pozdravna

    Kdykoliv jsem šel jako děcko s babičkou a někoho jsme ve vsi potkali, už předem mi říkala, hezky pozdrav. A tak v mládí bývalo zvykem, že děti ve vesnici zdravili dospělé.

  • Vladimír Burjánek: Duševní zdraví

    Občas se na internetu objevují různé rady. Tahle mi nepřipadala hloupá, prý takových dvanáct doporučení k duševnímu zdraví, což radí nějaký lékař. Poslouchejte. 

  • Vladimír Burjánek: Moudra

    Když dáš krávě do držky, ona ti dá do dížky, opakoval mi mnohokrát tuhle lidovou moudrost můj chytrý strýček sedlák. A podle ní se také sám řídil.  Kravka byla prioritou. 

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.