Vladimír Burjánek: Štědrý den

24. prosinec 2021

Zbývá už jen málo, pouhých pár hodin k té nejočekávanější chvíli. Někde už stojí vyšňořený vánoční krasavec v šeru pokoje, jinde tráví poslední chvíle v lese, nebo na zahradě. Krabice s ozdobami jsou oprášené od prachu z půdy domu či sklepních panelákových usazenin. 

Čtěte také

Letité betlémy jsou postavené už s příchodem adventu. Cukroví napečené, byt i dům uklizen, dárky zabalené, slavnostní večeře nachystaná, nebo alespoň částečně připravená. Dětem se čas od Mikuláše neskutečně vlekl a zdálo se jim, že se téměř zastavuje. Dospělým zase letí závratnou rychlostí.

Práci pošťáků přinášejících vánoční pozdravy, nahrazuje čím dál víc internet i neosobní mobilní vzkazy. V domovních schránkách na poštu jsou hlavně letáky. Možná k lidem víc promluví letošní nápad pošty se známkami s vůní Vánoc.

Čtěte také

Vánoce skutečně voní. Čím? Spoustou vůní, ale také vjemů, citů a prožitků. Voní jehličím, kadidlem, purpurou, vanilkou, vůní kuchyně, kde se peče, smaží a vyvařuje. Vánoce voní i něhou, porozuměním, laskavostí a pochopením. Patří k nim i vůně sounáležitosti, radosti, štěstí, ale hlavně domova.

To všechno můžete dnes vnímat. Jdou k nám. Tak otevřete jim své dveře a vykouzlí vám pocit, který přichází opravdu jen jednou v roce.

Spustit audio

Související

  • Vladimír Burjánek: Zvláštní rok

    Máme před sebou dalších 365 dílů kalendáře. Prožili jsme velmi zvláštní rok. Možná se shodneme, že jsme se potkali s něčím, co jsme naprosto nečekali.

  • Vladimír Burjánek: Vánoce

    Včerejší den a především večer, který v nás ještě rezonuje, byl jen krásný závěr celého předvánočního času. Adventní doba nabádá k zastavení a běží přitom ke svému vrcholu.

  • Vladimír Burjánek: Přání

    Dnes máme třetí adventní neděli. V minulých dnech jsem cestoval několikrát autobusem na delších tratích. Člověk se dívá okénkem ven a přemýšlí o všem možném.