Vladimíra Dvořáková: Z premiéra prezident? Není to dobře. I Zeman a Klaus si dál přivlastňovali moc vlády

8. listopad 2022

Finální soupiska kandidátů na Pražský hrad bude oznámena po kontrole podpisů na konci listopadu. Jakou dynamiku bude mít další fáze předvolební kampaně? Změní kandidatura expremiéra Andreje Babiše dosavadní strategii ostatních adeptů? A proč není dobře, když se z premiéra stane prezident? Politoložka Vladimíra Dvořáková v audiozáznamu ještě vysvětlí, co ukázaly komunální volby na Slovensku i v čem jsou důležité volby do amerického Kongresu.

Zaměření kampaně většiny hlavních kandidátů určila kandidatura Andreje Babiše,“ vysvětluje v pořadu Jak to vidí… politoložka Vladimíra Dvořáková, ředitelka Masarykova ústavu vyšších studií ČVUT.

„Musejí se jednak vymezit vůči němu jako velmi silné osobnosti, ale musejí soupeřit i mezi sebou o postup do druhého kola.“ Otázku témat, s jakými budou vystupovat, budou nejspíš řešit hlavně jejich marketérské týmy.

Volby jako divadlo

„A z toho jsem popravdě docela smutná. Soupeření ve volbách totiž není už tolik o osobnostech, jako o tom, jak schopný je tým marketérů. Ztrácí se v tom lidský rozměr. Volby jsou hlavně hodně velké divadlo,“ domnívá se politoložka.

Andrej Babiš nicméně vstupuje do klání jako zkušený politik, s ministerskou i premiérskou zkušeností. Podle Dvořákové je ale ambice bývalých premiérů stát se prezidenty nešťastná. „Politik by měl projít různými fázemi svého vývoje a měl by ideálně začínat v místní politice. Postavení prezidenta v našem parlamentním systému je ale velmi problematické.“

Z premiéra prezident

Prezident, který dříve vykonával funkci premiéra, totiž podle politoložky pojímá i prezidentskou funkci jako premiér. „Viděli jsme to jak u Miloše Zemana, tak u Václava Klause. Oba se nejdříve vymezovali vůči Václavu Havlovi. V momentě, kdy se ale stali prezidenty, si začali uzurpovat moc, která spíše příslušela vládě.“

V parlamentním systému to tedy podle Dvořákové nedělá dobrotu. Narušuje to vyvažování mocí, toho, co je ústavně dáno pro jednotlivé pozice. Byť musím říct, že naše Ústava je v mnohých případech trochu problematická v tom, jak některé věci definuje,“ uzavírá Vladimíra Dvořáková.

Spustit audio

Související